Kóka megint fel akarja rázni a kormányt

2007.06.01. 17:53

Áprilisban "felrázni" akarta, ezúttal pedig  "felpörgetni" akarja a szerinte lendületét vesztett kormányt Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter. Azt mondta, nem a konfliktust keresik a koalíciós partnerrel, hanem el akarják érni, hogy ősszel az Országgyűlés elé kerülhessenek a reformhoz szükséges törvények.

A liberális várakozásokhoz képest megtört a reformok lendülete - jelentette ki Kóka János Egerben, a párt frakciójának hétvégi kihelyezett ülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, ebben a helyzetben az SZDSZ arra törekszik, hogy a koalíciós partnerrel összefogva még a nyár előtt felpörgessék a szerinte megtört lendületet és szeptemberre az Országgyűlés elé kerülhessenek a változtatásokhoz szükséges jogszabályok.

Kóka szerint az SZDSZ nem konfliktust keres, hanem annak az útját, miként hajthatja végre azt a programot, amelyre az MSZP-vel szerződtek. A koalíciót ugyanis a reformok megvalósítása érdekében kötötték - tette hozzá. A gazdasági tárcát is vezető pártelnök értékelése szerint az elmúlt egy év kormányzati munkája sikeres volt, ám a rendszerszintű átalakítások többsége - amely nem elvonást jelent, hanem a szolgáltatások minőségének javítását - még előttünk van. Amennyiben meghátrálunk, évekig kerülgethetjük a félbehagyott munka maradványait - szögezte le.

A politikus április végén - nem sokkal pártelnökké választása után - már tett utalásokat arra, hogy szerinte a "kormányzás kezd elfáradni". Akkor úgy fogalmazott, hogy "fel kell rázni a kormánykoalíciót, hogy következetesen menjen végig a reformok útján". Mint mondta, a koalíció működése megújulásra szorul, ennek érdekében egyeztetni is akart a szocialista pártelnök-miniszterelnökkel. A liberális párt elnökválasztási kampányában egyébként Kóka már beszélt arról, hogy győzelme esetén le fog ülni Gyurcsány Ferenccel, de - riválisával, Fodor Gáborral ellentétben - nem akart kormányátalakítást.

A koalíciós pártok azóta május elején, Lovasberényben tartottak egy egyeztetést, ahol alapvetően az egészségügyi reform, főként a biztosítói modellválasztás volt a téma. Ebben azóta sem jutottak dűlőre. Ott állapodtak meg arról is, hogy módosítani fogják a választási és a pártfinanszírozási törvényt, hogy átláthatóbb legyen a kampányban elköltött pénz eredete és felhasználása, de azóta erről az elképzelésről se sokat hallani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK