Bizonytalan Leonardo szexuális szokásaiban Kósa

Vágólapra másolva!
Kósa Lajos, a Fidesz alalnöke Leonardo da Vinci szexuális beállítottságán élcelődött a debreceni közgyűlésben - állítja Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő. Kósa az [origo]-nak nem tagadta, hogy szóba hozta Leonardo nemiségét, ugyanakkor azt állította, hogy az SZDSZ félreértette: nem a művész szexuális orientációjáról beszélt, hanem arról, hogy - Kósa szerint - többen kétségesnek tartják Leonardo férfiúi voltát.
Vágólapra másolva!

Leonardo da Vinci kapcsán a melegeken élcelődött Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere - írta közleményében Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője. Gusztos szerint a polgármester azt mondta, hogy Leonardo da Vinci, ha élne, bizonyára az SZDSZ tagja lenne, mert "a művész korát megelőző szabadelvű felfogással bírt, ráadásul a nemi identitása is kérdéses volt". Az SZDSZ természetesen büszke lenne Leonardóra, de a nemi identitásáról nem érdeklődne - fogalmazott Gusztos, aki szerint a fideszes polgármester kijelentése kirekesztő és szánalmas.

Kósa az [origo]-nak elismerte, hogy valóban mondott ilyesmit a debreceni közgyűlésben, de szerinte az SZDSZ félreértette a szavait. Kósa azt mondta, hogy nem da Vinci szexuális orinetációjára utalt, hanem a reneszánsz polihisztor identitására. "Azt nem tudni pontosan, hogy buzi volt-e, az utókor azt vitatja, hogy férfi vagy nő volt-e da Vinci" - mondta Kósa, aki szerint ezért butaság azt állítani, hogy ő a melegeken ironizált. A kijelentéssel csak arra utalt - állította -, hogy Magyar Bálint korábban azt mondta: ha élne Kossuth Lajos, akkor biztos SZDSZ-es lenne. "Gusztosnak pihennie kéne, és több humorral élni az életet" - tanácsolta Kósa, aki szerint a dolog teljesen jelentéktelen.

Kósa korábban is felhívta magára a figyelmet kijelentéseivel. Egy, a Playboynak adott interjúban azt mondta Dávid Ibolyáról, az MDF-elnökéről, hogy azért tartja ferdén a fejét, mert korábban súlyos autóbalesete volt, tehát nem a "gondolkodó ember pózáról" van szó. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetőről pedig ugyanebben az interjúban az mondta, hogy: ismerősei körében találgatás tárgya, vajon volt-e ránctalanító botoxkezelésen Lendvai. Kósa később elnézést kért kiejelentéseiért.

A Demokrata című hetilapnak 2006 decemberében pedig úgy fogalmazott: "Nem tudom, mit szólna Gyurcsány Ferenc ahhoz, hogyha egy nap, megfáradtan hazatérve a villájába, szemtől szembe találná magát azzal a helyzettel, amint a kigyúrt testű fiatal kertészlegény tölti az időt Dobrev Klárával, és az asszony csak annyit mondana, hogy 'megöregecskedtél, Feri'." Kósa ezzel arra utalt, hogy a kormányfő korábban azt mondta: "mindenki többre-jobbra vágyik, öregecskedő feleség helyett fiatalabbra".