Kiürítési tervvel készülnek a tűzijátékra

Vágólapra másolva!
Kétszázhuszonöt milliót szán idén a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az augusztus 20-i ünnepségekre. A nemrég kiírt pályázat érdekessége, hogy elvárja a jelentkezőktől: katasztrófa esetére szóló kiürítési tervet és a károkat fedező százmillió forintos felelősségbiztosítási kötvényt is be kell mutatniuk, ha ők akarják rendezni a tűzijátékot.
Vágólapra másolva!

A tavalyi 204 millió forintnál valamivel többől, 225 millióból gazdálkodhat az a nyertes pályázó, aki megrendezheti az augusztus 20-i központi programokat, valamint a tűzijátékot. A pályázóknak július 2-ig kell javaslatot tenniük, hogy miként bonyolítanák le meg a kiírásban szereplő három kötelező, valamint az egy szabadon választható fő budapesti programot.

A hagyományos programok - tűzijáték, tisztavatás ezúttal a Hősök terén, zászlófelvonás stb. - mellett kötelezően kell egy egész napos, "nagy tömegeket" megmozgató, a régiókat bemutató eseménysorozatot levezényelni. Emellett este 9-től a Hősök terén "neves hazai közreműködőkkel" látványos történelmi gálát, valamint eset 7-től 9-ig a Dunán vízi programot kell megszervezni. A pályázóknak elő kell rukkolni egy saját, kreatív programjavaslattal is 20-ára.

Az ez évi kiírás különlegessége, hogy a pályázóknak részletes biztonsági tervet is kell készíteni, amely tartalmazza a különböző illetékes szervezetek közötti kommunikáció módját, a mentők számát, vagy a kiürítési tervet - közlte a Kormányszóvivői Iroda. Az elvárás részét képezi például, hogy a MeH százmillió forintos felelősségbiztosítási kötvény bemutatását követeli meg. Emellett a szervezőknek rendelkezniük kell rendkívüli helyzet esetére szóló forgatókönyvvel ("tűzijáték biztonságos megrendezésével kapcsolatos intézkedések") is. Erre a pályázat értékelése során elnyerhető száz pontból tízet lehet kapni.

A múlt évben több halálos áldozatot követelő tragikus 20-i eseményekhez hasonló esetet az idén szeretné mindezzel elkerülni a kormányzat. Ennek első lépéseként októberben módosították a nemzeti és állami ünnepek előkészítéséről és lebonyolításáról szóló kormányhatározatot. Ennek lényege: az adott rendezvény elhalasztására, vagy megszakítására illetékes "operatív törzs" felügyeli majd a programokat világos személyi felelősségi hatáskörökkel.