Kiegészítik a koalíciós szerződést

Vágólapra másolva!
Az MSZP választmánya és az SZDSZ Országos Tanácsa egyaránt elfogadta szombaton, hogy melléklettel egészítsék ki két kormánypárt koalíciós megállapodását. Bekerül a mellékletbe a közoktatási szegregáció elleni fellépés, a szakképzési reform folytatása, a nyugdíjak értékállósága, a munkanélküliek motiválásának eszközei, valamint a pártfinanszírozás átláthatósága is.
Vágólapra másolva!

Melléklettel egészítik ki a két kormánypárt koalíciós megállapodását. Az MTI úgy tudja, hogy a kiegészítés a reformok további menetrendjével kapcsolatban részleteket, felelősöket és határidőket is megnevez. A kiegészítést vasárnap írja alá a két koalíciós párt elnöke, Gyurcsány Ferenc és Kóka János.

Az egészségügy reformját illetően kompromisszum született: a mindkét fél által támogatott mostani javaslat egyesíti a szolidaritást és a versenyt. Az egységes társadalombiztosítási keret fenntartása mellett versengő egészségbiztosítási pénztárak jönnek létre, és ezekben kisebbségi részben (49 százalék) megjelenik a magántőke. Az új pénztárak 6-12 hónapos átmeneti időszakban tehetnek ajánlatot valamennyi biztosítottnak, vagyis ebben az időszakban versenghetnének a betegekért. Akik nem választottak biztosítót, automatikusan a régiójukban működő pénztárhoz kerülnek.

A törvényalkotás megtörténik a következő hat hónapban, az új törvény január 1-én hatályba léphet, ezt követően - még nem tudni mennyi időn belül - létrejöhetnek az egészségbiztosítási pénztárak. A teljes átalakulás befejezése 2008 vége, 2009 eleje. A régiókhoz kötött pénztárak megjelenése után az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra nem lesz szükség, így az megszűnik.

A melléklet gazdasági növekedésre vonatkozó fejezetének kulcsszerepet szánt az MSZP, mivel ez tartalmazza az adócsökkentést, az igazságosabb közteherviselést, az adóelkerülések elleni szigorúbb rendelkezések kidolgozását, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztésének programját, amelynek munkahelyteremtő szerepet is szánnak - nyilatkozta Nyakó István, az MSZP szóvivője korábban.

Bekerül a mellékletbe a közoktatási szegregáció elleni fellépés, a szakképzési reform folytatása, a nyugdíjak értékállósága, a szociálpolitikai reform, a munkanélküliek motiválásának eszközei, valamint a pártfinanszírozás átláthatósága is. Az SZDSZ javaslatára a koalíciós megállapodásban rögzítik az adócentralizációt, a kis- és középvállalkozások, valamint a kutatás-fejlesztés támogatását; az oktatásban meghozandó intézkedéseket, a nyugdíjrendszer és a szociális szolgáltatások átalakítását.

A környezetvédelmet mindkét párt stratégiai kérdésnek tekinti, közös javaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé a pártok kampányfinanszírozásáról, egyetértenek az egyház és állam szétválasztásában, valamint szakmai munkacsoportot alakítanak a múlt lezáratlan kérdéseinek tisztázása érdekében.

Az egészségbiztosítási rendszeren még vitáznak

A 172 küldött közül csak egy tartózkodott, amikor az MSZP választmánya szavazott a koalíciós megállapodáshoz tervezett mellékletről, amelyet vasárnap írnak alá - tudta meg az MTI a választmányi ülést követően. Az MTI-nek nevük elhallgatása mellett nyilatkozó választmányi tagok elmondták, alapvetően nem volt vita a koalíciós szerződés mellékletének támogatásáról. Az ülésen felszólaló szocialista egészségpolitikusok ugyanakkor felhívták arra a figyelmet, hogy a megállapodásnak az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló része tulajdonképpen csak keretet ad, a részleteket majd a törvényalkotás során kell kidolgozni. Többen arra is figyelmeztettek, ebből még származhatnak viták az SZDSZ-szel.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök kifejezetten erős, hatásos beszédet tartott, amit az MTI-nek többen az őszödi beszéd érzelmi felfokozottságához hasonlítottak. A távirati iroda úgy tudja, a miniszterelnök a kisebbik koalíciós partnerről szólva beszédében azt mondta: a liberális párt racionális politikát folytat, melynek célja, hogy markánsan megkülönböztesse magát az MSZP-től és megerősítse szavazóbázisát. Úgy fogalmazott, "nem szerelemből" működik együtt a két koalíciós partner.

Választmányi tagok az MTI-nek azt is elmondták, hogy az ülésen felszólalt Szili Katalin házelnök is, aki arról beszélt, hogy a kormánynak nagyobb szociális érzékenységgel kellene politizálnia, és nagyobb figyelmet kellene fordítania a szociális kérdésekre.