Segítene a fiú-lány dilemmán az MSZP

Vágólapra másolva!
Legyen beleszólása a szülőknek abba, hogy a második gyerekük fiú vagy lány legyen - ezt szeretné elérni tíz szocialista képviselő. A javaslatot jegyző politikusok szerint az eljárás engedélyezésével több pár vállalna gyereket, a genetikailag örökölődő, nemhez kötődő betegségeknél pedig nem az abortuszt választanák. A tervezet elfogadására kicsi az esély, az SZDSZ-ben is kifogásolják.
Vágólapra másolva!

A legalább egy gyermekkel rendelkező szülőknek legyen beleszólásuk abba, hogy a következő gyerekük fiú legyen vagy lány - ezt tartalmazza az a határozati javaslat, amelyet tíz szocialista képviselő nyújtott be a múlt héten az Országgyűlésnek.

A javaslat csak akkor ró kötelezettségeket a kormányra - párbeszéd kezdeményezése az egyházakkal, civil szervezetekkel, nemzetközi példák tanulmányozása -, ha azt elfogadja a parlament. Ennek viszont kicsi az esélye, a javaslatot ugyanis nem támogatja az SZDSZ, az MDF és a KDNP sem. A Fidesz egyelőre nem nyilatkozott a kérdésről.

Török Zsolt, a javaslatot jegyző egyik MSZP-s politikus az [origo]-nak azt mondta: a kezdeményezés egyik célja a népesedési mutatók javítása, a politikus szerint ugyanis a felmérésekből az derül ki, hogy több pár vállalna második és harmadik gyereket, ha tudná, hogy az újszülött más nemű lenne, mint a meglévő gyermekük.

Török szerint a lehetőséggel azok a párok is élhetnének, amelyek genetikailag öröklődő, nemhez kötött betegséggel rendelkeznek. Ilyen például a vérzékenység, amelyet a fiúk örökölhetnek. (Ennek elkerülésére a szülők kérelmezhetnek abortuszt, a művi vetélés a gyerek nemére hivatkozva egyébként tilos.)

A születendő gyerek nemét befolyásoló eljárást jelenleg tilos Magyarországon végezni, a bűncselekménynek számító beavatkozás ötéves börtönnel is büntethető. Több országban azonban működik ilyen gyakorlat. A képviselők előterjesztésükben azt írták, hogy Ausztráliában az eljárás engedélyezése után évente 20 százalékkal nőtt a születések száma. Ausztrálián kívül a gyermek nemének meghatározása lehetséges Hollandiában, Belgiumban, Kanadában és az Egyesült Államokban is.

A módszert az Egyesült Államokban szabadalmaztatták. Ennek lényege, hogy a hímivarsejtek között el lehet különíteni azokat, amelyek az X kromoszómát örökítik tovább, illetve azokat, melyek az Y kromoszómát tartalmazzák. Az előbbi a női, az utóbbi a férfi nem kialakulásáért a felelős. Az eljárás 90 százalékos biztonsággal tudja befolyásolni a születendő gyermek nemét.

Sándor Klára SZDSZ-es politikus az MTI-nek azt mondta: azért utasítja el a javaslatatot, mert az nem oldaná meg a demográfiai kérdéseket, ebben szerinte csak a nők esélyegyenlőségének javulása hozna változást. Az SZDSZ-es képviselő szerint a társadalombiztosításnak sem lenne jó üzlet, hogy ilyen drága beavatkozásokat támogatna.

Az MDF ellenez minden olyan kezdeményezést, amely mesterségesen kíván beavatkozni a természet rendjébe - fogalmazta meg kifogásait az ellenzéki párt. Az MDF szerint egy jóval hatékonyabb családtámogatási rendszer kedvezőbben hatna a gyermekvállalásra, mint az etikailag erősen kifogásolható nemek szerinti szelekció.

A MSZP két évvel ezelőtt, ugyancsak nyáron már felvetette ezt a témát. A kormány 2005 júliusában sms-kampány keretében faggatta a jövő dilemmáiról az embereket. Az egyik kérdés az volt, hogy megválasztható legyen a családban harmadikként megszülető gyermek neme. A 2383 válaszadó 81 százaléka szavazott igennel. A válaszoknak azonban semmiféle következménye nem volt.