A tanácsadók jól jártak az MSZP-SZDSZ vitájával

Vágólapra másolva!
Magáncégek és egy alapítvány munkáját is igénybe vette a kormány az egészségbiztosítási reformról szóló vitában. Az egyik vállalkozás az SZDSZ tanácsadójának tulajdona, az alapítvány elnöke pedig az MSZP szakértői csoportját vezette. A Miniszterelnöki Hivatal biztosra akart menni, ezért az alapítványéval szinte azonos feladattal megbízott - pályáztatás nélkül - korábban egy magáncéget is.
Vágólapra másolva!

Nem csak az államilag alkalmazott tisztviselők és szakértők törték a fejüket az MSZP és az SZDSZ között is konfliktust gerjesztő egészségbiztosítási reformon, hanem a kormány külső cégeket, illetve egy alapítványt is bevont a munkába. A Miniszterelnöki Hivatal adataiból kiderül, hogy az elmúlt pár hónapban három szerződést is kötöttek tanácsadásra, illetve tanulmány készítésére.

Április közepén kapott megbízást a kancelláriától az Europe Tanácsadó Kft. egy egészségügyi szakmai munkacsoport "megszervezésére, létrehozására" és projektjeinek felügyeletére, beszámolók készítésére. A szerződés nettó 12 millió forintról szólt április 15-től június 30-ig. A cég egyik tulajdonosa ismerős az egészségügyi vitákból: Mihályi Péter közgazdász, aki az SZDSZ szakértőjeként a versengő magánbiztosítós rendszer mellett állt ki.

Mihályi az [origo] megkeresésére nem kívánt nyilatkozni a megbízásról, szerinte a szerződés kölcsönös titoktartásra kötelezi a feleket. A Kormányszóvivői Iroda valamivel közlékenyebb volt: szerintük az Államreform Bizottság - amely most június végén megszűnt - kérte fel a céget a munkára. Mihályi eközben az ÁB egészségügyi munkacsoportját vezette, igaz, a bizottságot irányító Draskovics Tibor titkárságán azt közölték, hogy ezért külön fizetést nem vett fel.

Nem csak az SZDSZ-hez köthető szakértőkkel írt alá ugyanakkor szerződést a kancellária. A MeH nettó 18 millió forintot fizetett a Szociálpolitikai Képzésért és Kutatásért Alapítványnak a Lehetséges modellek az egészségbiztosítás reformjára a társadalombiztosítás keretein belül című 300 oldalas tanulmányért.

Az alapítvány elnöke - a Kormányszóvivői Iroda szerint - Orosz Éva, aki az MSZP által felkért szakértői csoportot vezette az egészségbiztosításról szóló koalíciós vitában. Az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutató Központjának vezetése mellett az OECD párizsi központjában is dolgozó Orosz kérdésünkre közölte, hogy április közepén kérte fel személyesen a miniszterelnök a munkára. Ennek keretében egy új - végül is mellékletekkel együtt 400 oldalas - tanulmányt tettek le az asztalra. Az ezzel foglalkozó, az alapítvány égisze alatt működő munkacsoportnak hét tagja volt, és további tíz szakember vett részt a háttértanulmányok készítésében.

Az alapítványéhoz hasonló megbízást adott a MeH az EPAP Kft.-nek is, amely tanácsadói feladatokat végzett, és elkészített egy százoldalas tanulmányt A magyar egészségbiztosítási rendszer átalakításának alternatívái címmel. A Kormányszóvivői Iroda a két megbízás közti hasonlóságot azzal magyarázta: annyira komplex folyamat az egészségbiztosítás reformja, hogy "természetesen nem lehet egyetlen szakértői vélemény alapján végrehajtani".

Az EPAP-pal kötött nettó 18 millió forintos szerződés április 20-tól május végéig szólt, és a céget - akárcsak Mihályi vállalkozását és az alapítványt - felkérte a munkára a MeH, vagyis kiválasztását nem előzte meg semmilyen pályáztatás. Az EPAP egyébként viszonylag új cég, honlapja szerint 2006-ban jött létre, és a "közép-kelet-európai országok közszférája számára" nyújt a "privát szféra vezető cégei számára már elérhető" tanácsadói szolgáltatásokat. A magyar kormány hamar felfigyelhetett rá, a cég ugyanis honlapján eddigi munkái között csak az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez és a vidékfejlesztési tervhez nyújtott tanácsadást említi az egészségügyi feladatok mellett.