Szlovák füstfelhőtől féltik a tokaji szőlőt

Vágólapra másolva!
A határ mindkét oldalán élők ellenzik azt a hőerőművet, amelyet a tervek szerint a tokaji borvidék közelében a szlovákiai Tőketerebesen építenének meg. A Zemplén megyeiek a turizmust féltik, a szlovákok pedig annak ellenére sem támogatják a szén-dioxidot prüszkölő hőerőmű megépítését, hogy az közel 1500 munkahelyet teremtene.
Vágólapra másolva!

Magyarországon és Szlovákiában is tiltakozást váltott ki, hogy a magyar határ közelében, Tőketerebesen (Trebisov) akar hőerőművet építeni egy, a volt Csehszlovákia nevét viselő befektető csoport. A felháborodást oka, hogy az erőmű megújuló fűtőanyagok helyett szenet használa, amelynek az égetése során jelentős, a klímaváltozásért is felelős káros anyag (kén, nitrogén, szén-dioxid) juthat a levegőbe.

A helyszíntől légvonalban 20 kilométerre, a szlovák-magyar határon fekvő Sátoraljaújhely szerint különösen a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidékre lenne káros hatással az évi négymillió tonna füst, amelyet a 2011-re elkészülő erőmű eregetne ki a közel 160 méter magas kéményéből. Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere az [origo]-nak azt mondta, hogy az építmény ártana a turizmusnak is, amely a környéken élők fő bevételi forrása.

Sátoraljaújhely többek között a környezetvédelmi minisztériumtól, a Miniszterelnöki Hivataltól, az európai parlamenti képviselőktől és a Greenpeace környezetvédő civil szervezettől kérte azt, hogy segítsék meghiúsítani a beruházást. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták: amennyiben kiderül, hogy a létesítmény környezetvédelmi kockázatokat jelent, akkor Magyarország részt szeretne venni a hőerőmű engedélyezési eljárásában. A tárca egyelőre tájékozódik az ügyben.

A 22 ezer lakosú szlovákiai Tőketerebesen az erőművel kapcsolatos tervekről szerdán este tartottak fórumot, ahol a befektetők a helyieket tájékoztatták a tervekről. Az Új Szó című napilap szerint a résztvevők bekiabálásai miatt majdnem botrányba fulladt a rendezvény. Az ellenzők eddig 7200 aláírást gyűjtöttek össze - írta a pozsonyi magyar nyelvű lap. A TA3 szlovák kereskedelmi csatorna szerint a környezetszennyezéstől és egészségkárosodástól tartó helyiek annak ellenére nem akarják az erőművet, hogy az 1500 munkahelyet teremtene a munkanélküliséggel sújtott városban.

A beruházó Csehszlovák Energetikai Társaság szerint az erőmű károsanyag-kibocsátása nem fogja túllépni az Európai Unió határértékeit. A tőketerebesi önkormányzat július 10-én dönt arról, hogy támogatja-e az erőmű építését.