Szellőztetés könnyíti a nyári besurranók dolgát

Vágólapra másolva!
Hiába könnyű manapság feltörni egy lakást, a nyaralni induló tulajdonosok sokszor figyelmetlenek a rendőrök szerint. Van, aki rögzítőn ígér pár nappal későbbi visszahívást, más a gázszolgáltató emberének hitt tolvajjal egyezteti, mikor lesz otthon. A betörők fejlett módszerekkel dolgoznak. Vagy egyszerűen bemennek a hőség miatt kitárt ablakon.
Vágólapra másolva!

Nem történik jelentősen több betörés a nyári hónapokban, a különbséget inkább az jelenti, hogy sokkal könnyebb dolguk van a bűnözőknek - mondta az [origo]-nak Topa Zoltán, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa. Ilyenkor elsősorban a zöldövezeti részeket - főleg a budai kerületeket - veszik célba, a kertes házakba, illetve a földszinti lakásokba a meleg miatt nyitva hagyott ablakokon nem nehéz bejutni.

A hosszabb időre nyaralni indulók ideális célpontot jelentenek, és a rendőrzászlós szerint hiába kézenfekvő ez a veszély, az emberek mégsem eléggé elővigyázatosak. Még arra sem figyelnek oda, hogy valakit megkérjenek a postaládájuk kiürítésére, vagy esetleg hogy néha bemenjen a lakásba. "Jellemző, hogy a betörők már jó előre - akár hetekig is - figyelik a kiszemelt áldozatot, ha viszont látják, hogy van benn mozgás, vagy néha felkapcsolódik a villany, akkor nem szívesen kockáztatnak" - magyarázta Topa Zoltán. Hozzátette, ezt nehezíti, hogy a szomszédok manapság szinte nem is ismerik egymást, sőt, nem is figyelnek oda egymásra. Előfordult, hogy baltával törtek be egy ajtót a betörők, de a szomszédos lakók azt állították, nekik nem tűnt fel semmi.

A tulajdonosok adják az információkat

A rendőr szerint előfordul, hogy a tolvajok megrendelésre dolgoznak - főként ha képzőművészeti tárgy a célpont -, ilyenkor a megbízó általában ismeri annyira a tulajdonost, hogy tudja, mikor hagyja el a lakást. Ha mégsem, a rendőr szerint az emberekből hihetetlenül könnyű kiszedni az információkat. Például a tolvajok valamelyik szolgáltató munkatársának adják ki magukat, és időpontot egyeztetve megtudakolják, mikor vannak otthon a háziak.

A legrosszabb, ha a tulajdonos utazása előtt a telefon rögzítőjén maga utal rá, hogy nem tartózkodik otthon, például azt ígéri, egy hét múlva tudja visszahívni a telefonálót, mivel "most egy ideig nem elérhető". Pedig a tolvajok sokszor telefonálgatással derítik ki, mikor tiszta a levegő.

Általában a hazatérő tulajdonos veszi észre, hogy távollétében feltörték és kipakolták lakását. Van, aki még ilyenkor sem viselkedik ésszerűen, a rendőr emlékszik olyan esetre, amikor a kirabolt személy nemcsak felmérte, mit vittek el, de elpakolt, és a biztonság kedvéért még zárat is cserélt, és csak utána hívta a rendőröket, akik már nem is tudták megfelelően rögzíteni a nyomokat.

Már ragasztanak is

A betörők a bevett módszereik mellett - mint az ajtóbetörés, hengerzártörés és a nyílászáró felfeszítése - új technikákat is kidolgoztak. Az egyik ilyen az úgynevezett "zárberagasztásos módszer": itt is már jó előre figyelik a kiszemelt, jómódú áldozatot, főként azt, mikor szokott elmenni otthonról, hány zár van az ajtón, és ezek közül melyiket zárja biztosan, melyik a legerősebb. Ezt fogják beragasztózni, mialatt otthon van a tulajdonos, aki csak akkor veszi észre, amikor épp indulóban van otthonról.

A többség nem fog gyanút, azt gondolják, hogy most menniük kell, és majd később hívnak szerelőt, így a lakás ott marad alig bezárva - magyarázta a rendőr. A másik újfajta eljárást a műanyag nyílászárók elterjedése ihlette: hőlégfúvó pisztollyal megolvasztják az erkélyajtót vagy ablakot, a zárszint kiesik, és máris szabad az út.

Volt olyan lakóközösség, amely összefogott, polgárőröket bízott meg, és el is érték, hogy a környéken visszaesett a betörések száma. Egy lakóparkban pedig a belső lépcsőházba - ahol ez jogszerű - felszereltek egy kamerát, és még arra is figyeltek, hogy kirakják az erre figyelmeztető táblát. Ez elrettentő hatású, ráadásul ha nem teszik ki a figyelmeztetést, akkor hiába filmezik le a betörőt, a bíróság nem biztos, hogy elfogadja az illegálisan szerzett bizonyítékot - mondta a bűnmegelőzési osztályon dolgozó rendőr.