Vágólapra másolva!
A melegfesztivál nyitóünnepségén nyilvánosság előtt jelentette be Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, hogy homoszexuális. A Blikknek adott pénteki interjújában azza indokolta a bejelentést, hogy elege lett a titkolózásból, hogy például még kocsija sofőrje előtt sem mondhatta ki kedvese nevét. Az SZDSZ-es Ungár Klára mellett ő az egyetlen politikus, aki nyilvánosság előtt vállalta, hogy meleg.
Vágólapra másolva!

"Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok, és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg. Mint ti. Mint még sok százezren ebben az országban, akik - remélem - meghallják ezeket a mondatokat. Huh. Kimondtam" - ezzel a beszéddel nyitotta meg a csütörtökön kezdődő négynapos melegfesztivált Szetey Gábor államtitkár.

"Még egyszer. Szetey Gábor vagyok. Hívő, magyar európai. Állampolgár, közhivatalnok, kormánytag. És meleg. Együtt élek valakivel, akit szeretek, és aki ma is itt van velem, és aki nélkül most nem lehetnék itt. Mint legtöbbünkkel itt és máshol, ha valami fontos dolog történik" - folytatódott a beszéd. "Hiszek abban, hogy el kell kezdeni. Ki kell mondani - nekem, nektek, mindannyiunknak. Büszkén, erővel, hittel, meggyőződéssel. Vagy halkan, mint az élet egy tényét, örömmel, békésen. Nekem erről szól a meleg büszkeség napja. És az év 365 napja, minden év minden napja, mostantól."

Szetey a pénteki Blikkben megjelent interjújában arról beszélt, elege lett abból, hogy a hivatalos eseményeken mindig azt kellett mondani, nem ér rá a párja, és mág a kocsiban a sofőr előtt sem mondhatta ki kedvese nevét. Mint közölte, kinevezése előtt, a C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen ugyanakkor mindenről beszámolt ezzel kapcsolatban, de mivel monogám típus, melegésge nem jelentett biztonsági kockázatot. Az államtitkár arra a kérdése, hogy nem tart-e attól, hogy a beismeréssel véget ér karrierje, azt mondta, nem, de számít támadásokra.

Az államtitkár a Blikknek arról is mesélt, hogy hat éve ismerte meg élettársát, aki konyhafőnök. Együtt élnek, közös bankszámlájuk van, hétvégente szeretnek kutyáikkal kirándulni. Mint közölte, huszonéves korában kjött rá, hogy a saját neméhez húzódik, előtte lánnyal is járt. A Blikknek arra a kérdésére, hogy szeretne-e gyereket visszakérdezett: "ki ne szeretne?"

Szetey ezzel a második olyan politikus Magyarországon - Ungár Klára után -, aki nyilvánosság előtt vállalta, hogy homoszexuális. Itthon eddig nagyon kevés ismert ember ismerte el a nyilvánosság előtt, hogy az azonos neműekhez vonzódik, szociológusok szerint ugyanakkor ez lenne az egyik leghatásosabb módja a meleg közösség elfogadásának növelésére. Valamennyi változás már eddig is végbement a többség hozzáállásában, nem segíti viszont a melegek ügyét, hogy a hírességek és a politikusok még mindig túl kockázatosnak tartják Magyarországon a másságuk vállalását - mondta korábban az [origo]-nak Hammer Ferenc médiaszociológus.

Ungár Klára SZDSZ-es politikus 2001-ben egy Élet és Irodalomban publikált írásában állt ki a melegek és más kisebbségek mellett, majd 2005-ben a Strucc című televíziós műsorban nyíltan beszélt leszbikusságáról. Ugyanennek a műsornak adott idén interjút Bery (Sugár Berci) énekes, aki a nagy nyilvánosság előtt ott vállalta először másságát. Steiner Kristóf, a VIVA Televízió műsorvezetője 2005 végén vállalta nyíltan, hogy egy férfival él párkapcsolatban. Az első coming out Radics Péter riporter nevéhez köthető, ő évekkel ezelőtt vállalta a nyilvánosság előtt, hogy meleg.