Az öltözködésre kíváncsiak a menekültek

Vágólapra másolva!
Az erős gesztikuláció és a nyitott szájjal bámulás mellőzését tanácsolják egy Csehországban kiadott tájékoztatóban a menekülteknek. A Magyarországra érkező menekülteket is ellátják hasonló tanácsokkal, a velük foglalkozó civilek szerint általában beszélni szoktak az öltözködési szokásokról, az ünnepekről és a magyar ételekről is.
Vágólapra másolva!

"A nő egyenrangú a férfival, az étteremben mindenki szabadon választ magának helyet, és az étkezésnél kanalat, kést és villát szokás használni" - ehhez hasonló jó tanácsokat tartalmaz az a kiadvány, amelyet a Csehországba érkező menekültek számára adott ki a prágai munkaügyi minisztérium. A kiadvány elsősorban azoknak szól, akik még soha életükben nem jártak Európában. A vendéglőkben nem szokás a levest szürcsölni, az orrunkat piszkálni vagy túlságosan hangoskodni - folytatódnak az éttermi tanácsok.

"Társaságban soha ne kérdezzenek rá a nő életkorára, beszélgetőpartnerük keresetére, illetve vagyonára" - hangzik a következő tanács. Még ha partnerünk valami nagyon érdekeset mond, akkor sem illik azt tátott szájjal hallgatni. A könyvecske tanácsokat ad arra nézve is, hogyan kell viselkedni a hivatalokban, az orvosnál, hogyan kell keresni munkahelyet vagy mit kell jelenteni a rendőrségnek.

A cseh kiadványban arra is kitérnek, hogy a menekültek új otthonában milyen szokásokra számíthatnak. "A csehek szeretik a rituálékat, s étkezés előtt jó étvágyat kívánnak egymásnak" - olvasható a cseh, angol, orosz, ukrán és vietnami nyelven több tízezer példányban megjelent majdnem százoldalas anyagban. A cseheket olyan zárkózott embereknek írják le, akik általában reggel hat órára mennek be a munkahelyükre, és többnyire korán, már este tíz óra körül aludni térnek. A csehek állítólag nem veszik szívesen, ha valaki hangoskodik a nyílt színen, a beszélgetésekben túlságosan nyitott, és szinte megijednek, ha partnerük beszélgetés közben izgágán gesztikulál.

Először elhelyezik a térképen az országot

Magyarországon is ellátják hasonló jó tanácsokkal a menekülteket, akiknek általában sok kérdésük van például az itteni öltözködési szokásokat illetően, de szóba kerül a politikai berendezkedés, az ünnepek, sőt a magyar ételek is - tudtuk meg a Menedék Egyesület munkatársától. Az első viszont általában az, hogy egyáltalán elhelyezzék Magyarországot a térképen, hogy a sokszor hónapokig tartó utazás, bujkálás után itt kikötő menekültek legalább azt tudják pontosan, hogy hol vannak.

A menekülteknek itthon is készült tanácsadó füzet, de ez inkább hivatalos információkat tartalmaz - ilyen a menedékkérés menete, egészségügyi ellátás, szociális juttatások. A tervek szerint hamarosan elkészül egy új kiadvány is. Emellett a menekülteket ideiglenesen befogadó táborokban DVD-n is megnézhetik a Magyarországgal kapcsolatos információkat.

A befogadást a másik irányból is elősegítik: az itt élőknek arról készült kiadvány, hogy a menekültek hogyan tehetik változatosabbá új otthonukat. Ebben itt élő külföldi származású emberek mutatják be a saját kultúrájuk egy-egy érdekes elemét, például az afrofonást, a kínai papírsárkányokat, a kongát vagy a díszített pakisztáni teherautókat.