Nem fenyegetőzhet a menetrenddel a Volán

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi biztos szerint a Volán nem fenyegetheti büntetőjogi következményekkel azokat, akik a puszta tájékozódáson túl is fel akarják használni a buszmenetrendet. Az ombudsman felszólította a céget arra, hogy változtasson a figyelmeztető szövegen, de ez egyelőre nem történt meg.
Vágólapra másolva!

Szigorú fenyegetés olvasható évek óta a Volán honlapján: arra figyelmeztetik a látogatókat, hogy "az oldalon található adatok a CData és a Volán Egyesülés tulajdonát képezik", azok felhasználása a tulajdonosok beleegyezése nélkül "büntetőjogi következményeket von maga után".

A szöveg szemet szúrt a Társaság a Szabadságjogokért munkatársának, Földes Ádámnak. Mint az [origo]-nak elmondta, ismeretségi körében valaki készített egy számítógépes programot, amelyhez fel akarta használni a menetrend adatait, és így botlott bele a tiltásba.

A jogvédő szervezet ezért még 2005-ben Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmanhoz fordult, és kérte annak megállapítását, hogy a Volán nyilatkozata ellentétes a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénnyel.

Péterfalvi csak idén június közepén válaszolt a beadványra, az ügy elhúzódásának a biztos szerint belső adminisztrációs oka volt. Az ombudsman igazat adott a TASZ-nak, hogy az "autóbusz-menetrend közérdekű adat", ezért a Volán honlapján szereplő figyelmeztetés "valóban nincs összhangban a hatályos törvényekkel".

Az állásfoglalásból kiderül az is, hogy Péterfalvi felszólította a Volán Egyesülés vezérigazgatóját a honlap korrekciójára. Ez július 6-ig nem történt meg, a fenyegetés továbbra is olvasható a honlapon. Az [origo] szerette volna megkérdezni a Volán Egyesülés vezetőjét az ügyről. A titkárságán az autóbusz-közlekedési igazgatóhoz irányítottak bennünket, ő azonban munkatársa szerint pénteken nem ért rá foglalkozni az üggyel, leghamarabb hétfőn reagál.