Megdobálták a felvonuló melegeket

Vágólapra másolva!
Tojással, sörösüvegekkel dobálták a Meleg Büszkeség Napján a felvonulókat a tiltakozók. A támadó tömegtől a felvonulókat rohamrendőrök védték, majd szabályosan be kellett menekülniük a felvonulás célállomására a pesti Duna-partról. A melegellenes tiltakozók végül maguktól hazamentek, nem volt szükség rendőri intézkedésre. Többeket viszont bántalmaztak a melegek közül. Az egyik felvonuló az [origo]-nak azt mondta: még soha nem érzett ilyen megaláztatást.
Vágólapra másolva!

Végül rendőri intézkedés nélkül fejeződött be szombaton kora este a fővárosi Közraktár utcánál az a tüntetés, amelyen több száz ember vett részt, hogy a meleg büszkeség napi rendezvény ellen tiltakozzon. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatókat rohamrendőrök vették körbe, de intézkedésre nem került sor.

A Fővám tér környékén még a felvonulás vége után is több száz bőrfejű várakozott, és sokan voltak a helyszínen rendőrök is - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A Közraktár utcánál lévő szórakozóhely előtt összegyűlt közel 300 embert mintegy 100, rohamsisakkal felszerelt rendőr zárta körbe. A tüntetők mintegy másfél óra alatt szétszéledtek, a rendőrök pedig levonultak a Fővám tér közelében lévő szórakozóhely elől.

A rohamsisakot és védőfelszerelést viselő rendőrök között néhánynál könnygázgránát kilövésére használható fegyver, illetve könnygázpalack is volt, de használatukra az MTI helyszíni tudósítóinak személyes tapasztalatai és információi szerint nem került sor. Bartha László őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI helyszíni tudósítójának azt mondta: az eddigi adatok szerint rendzavarás és garázdaság miatt nyolc embert állítottak elő.

"Buzikat a Dunába"

Szivárványszínű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel mintegy kétezren indultak el szombaton délután a fővárosi Felvonulási térről a Szabadság híd pesti hídfőjéhez a Meleg Büszkeség Napja ünnepségre. Az immár tizenegyedszer megrendezett felvonuláson melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták vesznek részt. A szimpatizánsaik által kísért menet fokozott rendőri felvezetés mellett indult el a térről, három, luftballonokkal díszített, színpaddá alakított zenés kamionon több tucatnyian táncoltak.

A Meleg Büszkeség Napján Budapesten felvonulókat fiatal, kopasz, árpádsávos zászlókkal felszerelkezett tüntetők mellett ötvenes-hatvanas idősek is végigkísérték. A többszáz fős tüntető tömeg sörösüvegekkel, tojásokkal, homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálta a meleg felvonulás résztvevőit. A felvonulókat rohamrendőrök védték meg a tiltakozóktól. A rendőrök több alkalommal üldözőbe vettek arcukat csuklyával eltakaró tüntetőket, illetve tojásokat koboztak el.

Forrás: MTI

A Dohány utca kereszteződésénél a Magyar Nemzeti Front és a Jobbik Magyarországért Mozgalom tartott bejelentett ellentüntetést, és hozzájuk csatlakoztak a tavalyi Kossuth téri eseményekről ismert demonstrálók is. A 32-esek terén mintegy kéttucatnyi feketeruhás, csuklyát viselő szkinhed gyűlt össze, akik sörösüveggel dobálták a rendőröket.

A tojás- és sörösüvegdobálás mellett folyamatos volt a szitkozódás is - számolt be az [origo]-nak az egyik felvonuló lány. "A leszbikusokra azt mondták, maradhatnak, de zsidó kurváknak neveztek bennünket. Sokan azt énekelték kórusban, hogy a buzikat a Dunába" - mondta a lány, aki sok éve jár a budapesti melegfelvonulásokra, de hasonlót eddig nem tapasztalt. Azt mondta, az árpádsávosok mellett sokan voltak idősek is, akik őket szidták, sőt, utóbbiak voltak, akik végigkísérték a menetet, és folyamatosan köpködtek a felvonulókra.

A felvonulókat rendőrök választották el a tiltakozóktól, rohamrendőröket is az utcára vezényeltek. A Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai és a velük szimpatizáló ellentüntetők folyamatosan provokálták a felvonuláson részt vevőket és fényképeket, videofelvételeket készítettek róluk.

A felvonulók gyakorlatilag futva menekültek be a célállomásra, a Dél-Pesti Inside-ba - mondta az [origo]-nak nyilatkozó lány. "Úgy érzem, mintha gettóba zártak volna, nem tudom, ki az aki most szívesen kimenne" - mondta elkeseredve. "Nagyon megalázó volt, és nagyon dühös vagyok" - tette hozzá.

Többeket bántalmaztak

Többeket bántalmaztak is a felvonulók közül. A Pipa utcában egy német állampolgárt több mint tíz, többségükben fekete ruhát viselő és kopaszra nyírt fiatal támadott meg. Akkor kötöttek bele, amikor kijöttek egy kocsmából és meglátták a férfit, aki a Közraktár utcai szórakozóhelyre tartott a barátjával.

Azt kérdezték tőle: "te is büdös buzi vagy?" A férfi válaszolt, hogy igen, ekkor sörösüvegekkel támadtak rá és barátjára. A férfi kopaszra nyírt fején mintegy 6 centiméter hosszú vágás keletkezett, az ingét teljesen összevérezte, zúzódások voltak a lábán, a karján és a felsőtestén is. Egy teherautósofőr sietett a német férfi segítségére és ő hívta ki a mentőket is - jelentette az MTI tudósítója a sérült férfi beszámolójára hivatkozva. A rendőrség szerint könnyű sérüléseket szenvedett, még vizsgálják, bántalmazásának volt-e köze a meleg felvonuláson történtekhez.

A Tompa utcában szintén megtámadtak egy fiatalembert, aki a meleg felvonuláson vett részt. Őt szintén egy 8-10 fős csoport bántalmazta azzal az indokkal, hogy szintén a meleg közösséghez tartozik. A fiatalember a rúgásoktól és ütésektől szenvedett sérüléseket a felső és az alsó végtagjain, illetve a fején. Az [origo]-nak pedig arról számolt be egy lány, aki szintén a felvonulók között volt, hogy bőrfejűek szó nélkül gyomorszájon ütöttek egy meleg fiút, aki barátjával a Közraktár utca felé tartott.

Az MTI a mentősöktől úgy értesült, hogy a város több pontján is bántalmaztak embereket, de hogy hányat, arról nem tudtak felvilágosítást adni. Több, szórakozóhelyek teraszán ülő fiatal is azt mondta, hogy szemtanúi voltak kisebb atrocitásoknak, de a bántalmazottak sem mentőt, sem rendőrséget nem hívtak.

Jogsértő lehetett a fotózás

A felvonulás kezdetén megjelent Lévai Katalin európai parlamenti képviselő is, aki azt mondta, szükségesnek tartja a polgári törvénykönyv módosítását, hogy engedélyezzék az azonos neműek közötti házasságot. Szerinte a meleg közösséghez tartozik az ország lakosságának 5-10 százaléka.

Szombat este Lendvai Ildikó frakcióvezető az MSZP nevében ítélte el a melegfelvonulás megzavarását. "Az MSZP az emberi méltóság elleni visszataszító támadásnak tartja azokat az akciókat, amelyek, a kisebbséget, adott esetben a homoszexuálisokat bélyegzik meg. (...) Bűn, ha valaki a saját nemük iránt vonzódókat megalázza, megtámadja, kirekeszti, és tiszteletre méltó annak a bátorsága, aki - mint Szetey Gábor - az előítéletek ellenére is meri vállalni önmagát" - olvasható a közleményben. Az adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila pedig azt közölte: személyiségi jogot sérthet a melegfelvonulás résztvevőinek fotózása.