Rendőrökre tettek panaszt a meleg felvonulók

Vágólapra másolva!
Tiltakozik egy jogvédő szervezet a szombati melegfelvonuláson tanúsított rendőri fellépés ellen. Az egyesület szerint a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia az üvegpalackokkal felszerelkezett ellentüntetőket, és jobban kellett volna védeniük a fesztivál résztvevőit. A rendőrség szerint megfelelő létszámmal és technikai felszereltséggel vettek részt a felvonulás biztosításában.
Vágólapra másolva!

Fel kellett volna oszlatni a melegellenes ellentüntetést és jobban kellett volna védeni a melegfesztivál résztvevőit - vélekedik egy jogvédő szervezet. A Patent Egyesület szerint az ellentüntetőknél olyan tárgyak, például sörösüvegek voltak, amelyek alkalmasak komoly sérülések okozására, ezért a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia az ellentüntetést.

Azt is kifogásolják, hogy a felvonulás utáni rendezvényről éjjel távozó résztvevők szerintük nem kaptak megfelelő rendőri védelmet. "Több esetről tudok, hogy amikor a buliból távozók segítségül hívták volna a rendőrséget, de különböző okokra hivatkozva elhárították a segítségkérést" - mondta az [origo]-nak Kuszing Gábor, a Patent Egyesület munkatársa.

Tudomása szerint a felvonulás utáni rendezvény helyszínének bejáratánál este 11 óráig voltak rendőrök, az ott lévők utána védelem nélkül maradtak. A rendezvény egyik résztvevője szerint sokan alig merték elhagyni a felvonulás utáni buli helyszínét, és a szervezők is azt javasolták, hogy lehetőleg taxival távozzanak, ne menjenek ki gyalog az utcára.

Az egyesület azt kéri a rendőrségtől, hogy vizsgálják ki a szombaton történteket és vonják felelősségre azokat, akik esetlegesen hibáztak. Emellett a kormánytól azt kérik, hogy módosítsa a gyülekezési törvényt aszerint, hogy olyan rendezvényt ne lehessen megtartani, amely kimondottan egy másik, vele egy időben zajló esemény ellenzésére szerveződött.

"A rendőrség megfelelő létszámmal és technikai felszereltséggel biztosította a rendezvényt" - mondta az egyesület kifogásaira a BRFK sajtóosztályának munkatársa. Azzal kapcsolatban, hogy valóban elhárítottak-e konkrét segítségkéréseket, a rendőrség később ígért választ.

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a Nap-kelte hétfő reggeli műsorában ugyanakkor elismerte, hogy bár erős volt a rendőri jelenlét a szombati Meleg büszkeség napja felvonulás idején a budapesti utcákon, nem sikerült "tökéletesen megakadályozni" az erőszakos cselekedeteket. A rendőrség keresi az elkövetőket, akik remélhetőleg megkapják majd büntetésüket - tette hozzá.

A szombati melegfelvonuláson tojással és üveggel dobálták meg a résztvevőket. Többeket bántalmaztak is a felvonulók közül. A támadó tömegtől a felvonulókat rohamrendőrök védték, majd szabályosan be kellett menekülniük a felvonulás célállomására a pesti Duna-partról.