Megússza a magyar gyerekeket elgázoló ír

Vágólapra másolva!
Egyre biztosabb, hogy megússza a börtönbüntetést az az ír férfi, aki hét évvel ezelőtt halálra gázolt Magyarországon két kisgyereket. A férfit távollétében börtönbüntetésre ítélték ugyan, de most az ír legfelsőbb bíróság is elutasította a magyar hatóságok kiadatási kérelmét.
Vágólapra másolva!

Egy ír bíróság már januárban elutasította Magyarország kérelmét Ciaran Tobin kiadatására. Az ügy fellebbezés eredményeként a legfelsőbb bíróságra került, amely a napokban hozta meg a döntését. A bíróság helybenhagyta a korábbi határozatot, vagyis Írország nem teljesíti a magyar kérést - írja az Irish Independent című lap.

Ciaran Tobin 2000 áprilisában gázolt halálra két kisgyereket Leányfalun. Nyomozás indult ellene, ugyanis a megengedettnél gyorsabban hajtott. Gondatlanságból elkövetett, halált okozó közlekedési baleset miatt három év végrehajtandó szabadságvesztést kapott 2002-ben. A büntetését a fellebbezést követő másodfokú eljárásban 18 hónapra csökkentették. A férfi azonban 2000 novemberében elhagyta Magyarországot családjával együtt, így a magyar hatóságok nem tudták végrehajtani rajta a büntetést.

A kiadatási ügyben idén januárban ítélkező ír bíróság elfogadta Tobin védekezését, aki azt állította, hogy nem menekült el Magyarországról. A férfi azt mondta, hogy csak az után hagyta el az országot, hogy lejárt a munkaszerződése, amely a magyarországi megbízásra szólt. A legfelsőbb bíróság is egyetértett ezzel, így Ciaran Tobinnak soha nem kell letöltenie börtönbüntetését - írja az Irish Independent.

Megkerestük az igazságügyi tárcát, hogy a mostani döntés után milyen lépéseket tesznek, illetve tehetnek a magyar hatóságok az ügyben, de későbbre ígértek választ. Amikor az [origo] januárban részletesen foglalkozott az üggyel, Miszori László, a Pest Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője kérdésünkre három lehetőséget vázolt fel.

Elvileg felmerülhet, hogy töltse le a büntetést Tobin Írországban, Miszori szerint azonban nem biztos, hogy az ír hatóságok átvennék, illetve végrehajtanák a büntetést. Szintén csak elméleti lehetőség, hogy egy másik országtól kéri Magyarország a férfi kiadatását. Ezt csak akkor lehetne végrehajtani, ha Tobin egy másik államban is elkövetne valamilyen vétséget, és az eljárás során felfigyelnének a helyi hatóságok arra, hogy európai elfogatóparancs van érvényben vele szemben. A harmadik verzió, ha a férfi az elévülési idő letelte előtt visszatér Magyarországra, azonban a történet jelenlegi állása szerint ez se tűnik valószínűnek.