Vágólapra másolva!
Szabó Magda kapta meg Katalin utca című kötetéért a legjobb európai regénynek járó Cévennes-díjat, amelyet idén először ítéltek oda Franciaországban - számol be a párizsi Le Monde-ra hivatkozva a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A dél-franciaországi Ales-Cévennes Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Francis Cabanat kezdeményezésére született díj nyertesét bonyolult döntési folyamat révén határozták meg. Az Európa Tanács 46 országában alkotó 86 szerző regényei közül tíz független franciaországi könyvesbolt terjesztette fel azt a tizenegyet, amelyek közül a nemzetközileg elismert írókból és könyvkiadókból álló, szakmai zsűri kiválasztotta Szabó Magda művét.

Az 1969-es regény először öt évvel megszületése után jelent meg franciául, tavaly pedig a Viviane Hamy kiadó új fordításban hozta ki. A Katalin utca a gyermekkorban alakult kapcsolatok továbbélésének regénye. Az egyik zsűritag, Pierre-Yves Pétillon egyetemi tanár így méltatta a nyertes alkotást: "A Katalin utca a múló időről szól és a múltról, amely nem múlik."

Szabó Magda a díjjal 20 ezer eurós pénzjutalmat kapott, Chantal Philippe, a mű francia fordítója ötezer eurót vehetett át.