Kötőtű és lakkbenzin - egyre több bírót fenyegetnek

Vágólapra másolva!
Évről évre több fenyegetés éri a bírókat és egyre több erőszakba fúló incidens van a hazai bíróságokon. A tavalyi év termése: szemkiszúrást, torokvágást, felgyújtást, aksztást és családtagok likvidálását is beígérték már a bíróknak. Eközben a teremőröket, bírósági alkalmazottakat többször meg is támadták.
Vágólapra másolva!

"A számok is ezt mutatják, meg mi is úgy érezzük, hogy évről évre néhány tucattal több fenyegetés éri a bírókat és az igazságszolgáltatásban dolgozókat" - mondta az [origo]-nak Sándor Zsuzsa, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) sajtófőnöke. "Rendkívüli események" - ezzel a megnevezéssel illetik a hivatalos OIT-statisztikák azokat az ügyeket, amikor fenyegetik, vagy akár tettleg bántalmazzák a bíróságok dolgozóit. A legfrissebb ilyen eset: a korábban számos nagy ügyben ítélkező szegedi bírónőt, Kovalcsik Évát kommandósok védik, mivel életveszélyesen megfenyegették.

A jelentősebb tavalyi ügyekről szóló beszámolók alapján feltűnő, hogy jó pár esetben - tárgyalás, vagy éppen ítélethirdetés alkalmával - rá tudtak támadni az elítéltek, gyanúsítottak, olykor családtagjaik a bíróság dolgozóira. Az ítélőtáblákat, bíróságokat jelenleg két "biztonsági elem" védi - mondta Sándor Zsuzsa: a fémdetektort kezelő biztonsági emberek a bejáratnál, és teremőr a tárgyalások során. A szóvivő szerint utóbbiak száma a bíróság pénzügyi helyzetétől, valamint az ügyek komolyságától függ. Alkalmanként indokolt lenne a nagyobb biztonság is - mondta.

Rágyújtották a lakást a bíróra

Nagyon változó, hogy mikor, ki a fenyegető: vádlottak, elítéltek, börtönbüntetésüket már letöltött, de még bosszúra szomjazó emberek egyaránt akadnak közöttük. Ilyen volt az a többszörösen elítélt férfi is, aki pár nappal hétéves szabadságvesztésének lejárta után kereste fel a veszprémi bíróságot, ahol már több bíró, több alkalommal elítélte őt. Garázdaság, testi sértés, egyéb erőszakos bűncselekmények és rablás miatt egyaránt ült már a férfi - közölte Kahler Frigyes, a helyi büntető kollégium vezetője.

Miután a szabadult férfi megjelent a bíróság épületében sorra életveszélyesen megfenyegette azokat, akik korábban elítélték őt. "Jelezte, hogy a bírák likvidálását tervezi, ruházatának belső zsebéből két darab fém kötőtűt vett elő, s hangsúlyozta, hogy ezzel szúrja ki a bíró szemét, elvágja a torkát és a bírónőket pedig felakasztja" - áll a hivatalos beszámolóban. Kahler ekkor kérte a rendőröktől a bírók személyes védelmét, amit el is rendeltek, "majd elővették a fickót a rendőrök, és elbeszélgettek vele" - mondta az elnök.

Szintén Veszprémben dolgozott az a bíró, aki talán az eddigi legsúlyosabb támadást élte át, amikor pár éve rágyújtották lakótelepi lakását. A férfi otthon tartózkodott sőt, ő maga akadályozta meg, hogy a lángoló bejárati ajtón túl terjedjen a tűz. A lakás megmaradt, a bírót ugynakkor olyan mértékű sokk érte, hogy később leszázalékolták és az ügyet tárgyaló Zala Megyei Bíróság fél éve 15 millió forintot ítélt meg neki. Kahler elmondta, hogy volt tárgyalás is az ügyben, de bizonyítékok hiányában felmentették a vádlottat.

Nem lett ilyen súlyos következménye annak az ügynek, amikor egy részeg, korábban pénzbüntetésre ítélt férfi a XVIII-XIX. Kerületi Bíróságot valamint saját magát akarta felgyújtani. Nadabán Ferenc elnök szerint jogos sérelemmel érkezett először hozzájuk a férfi, aki kifizette a bírságot, ám "adminisztrációs hiba folytán" olyan levelet kapott, miszerint le kell ülnie büntetését. "El volt keseredve, fenyegetőzött, a lelkére beszéltünk, aztán hazament" - emlékezett Nadabán.

Csakhogy később még részegebben visszajött. Először bedobott az aulába egy lakkbenzines flakont, aminek egy része egyből szétfolyt, majd a lakkbenzines ruhában öngyújtóval a kezében belépett az épületbe. "Szerencsére egyből nem tudta meggyújtani, mire a biztonsági őrünk hősiesen kicsavarta a kezéből. Veszélyes helyzet volt" - közölte az elnök.

A börtönőrt is verik

A bíróság vezetője szerint nem az ilyen jellegű támadások a gyakoriak, sokkal jellemzőbb "az állandó feszültség a tárgyalásokon, a szóbeli fenyegetések". Több ilyet tartalmaznak a statisztikák. Hajdúböszörményben az egyik bíró feljelentést tett, miután személyét "súlyosan sértette és rágalmazta" valaki azokon a szórólapokon, amivel teleszórta a város szinte összes postaládáját.

Forrás: MTI

Kossuth téri tüntetők a Fővárosi Bíróság előtt

Debrecenben az egyik bírónő ennél sokkal kellemetlenebb helyzetbe került, amikor a saját lépcsőházában egy számára ismeretlen férfi állt elé, és közölte vele: kinyírja őt is, meg a két lányát is. Feljelentés lett az ügy vége.

Miközben a bírókat - akár személyes védelmük elrendelése árán is - megóvják a testi bántalmazástól, az adatok szerint a teremőröket, vagy éppen a vádlottakat vezető börtönőröket olykor bántalmazzák is. Vásárosnaményban a vádlott édesanyja pofozta meg a teremőrt, a Fővárosi Bíróságon egy a felek között közvetítő mediátort bántalmaztak súlyosan, Kiskőrösön pedig a "fogva tartott összebilincselt kezével ütötte fejen a bv-őrt".

Az is előfordult többször, hogy a bíróságon vádlottként, vagy éppen érdeklődőként megjelent emberek magukban tettek kárt. A Békés Megyei Bíróság egyik büntető ügyének harmadrendű vádlottja sértegette a tanút a tárgyaláson, majd miután kivezették a teremből, a fogdában akkorát fejelt a falba, hogy zúzódást szenvedett. Kecskeméten viszont "a tárgyaláson hallgatóságként megjelent személy" dühöngésének lett véres vége, mert a folyosón összeszólalkozott a büntető ügy elsőrendű vádlottjával, ami után többször ököllel az üvegablakba ütött.