Árva macska bánja a közraktári álmokat

Vágólapra másolva!
A lepusztult, ürességtől kongó Közraktárakra költene 8 milliárdot egy cég, hogy kulturális központot varázsoljon a helyből. A közel 130 éve felhúzott raktárak évtizedek óta fokozatosan válnak az enyészet martalékává: elhagyott gombavizsgáló és az omladozó raktárakból kinövő ecetfák jelzik, hogy a hely fölött eljárt az idő, még akkor is, ha a romos épületekben szórakozóhelyek és egy gyertyaöntöde húzzák meg magukat. De már nem sokáig, ígéri a főváros. A felújítást az elárvult macska bánja talán a legjobban.
Vágólapra másolva!

A békésen napozó kiscica félénken ugrik le az egyik szemeteskukáról, és iszkol az egyetlen nyitva lévő raktárhelyiség felé. Nem szokott ahhoz, hogy nappal emberek mászkálnak a budapesti Közraktáraknál. A gondnok, Csobolya Éva elárulja, hogy a raktárak területén született macska nem véletlenül fél az emberektől, hiszen testvérét nemrég elütötte egy óvatlan autós. "A bejáratnál ki van írva, hogy 5 km/h-val lehet haladni, de néha száguldanak azok, akik a Vásárcsarnokból csak parkolni járnak ide."

Csobolya Éva, aki az egyik raktárhelyiségben működő gyertyaöntödénél, a Candlelightnál dolgozik, úgy lett a Közraktárak gondnoka, hogy az öntöde kapott megbízást a fővárostól a telep működtetésére. Csobolya azt mondja, hogy ő itt nem csupán gondnok, hanem "amolyan gonosz törpe", mert rászól a takarítókra és a biztonsági őrökre, hogy szedjék össze a szemetet, ne dobják el a cigarettacsikkeket. Ennek ellenére mégis sok csikk, zsebkendő, elhasznált cellux hever a kopott macskakövek között.

A Közraktárak területén a Porto Investment Kft. tervei alapján a következő években közel 8 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg a tervek szerint. Ennek nagy része a Közraktárak épületegyüttesének mintegy 7,6 milliárd forintos fejlesztése, de a befektető a környező területeken is több mint 300 millió forintos infrastruktúra- és közlekedésfejlesztést vállalt - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A Közraktárak ma teljesen elhanyagoltak. Bár csak komoly szervezés árán lehet bejutni az épületegyütteshez, a kíváncsiskodókat az enyészeten kívül nem sok minden várja. A raktárak belsejében gyökeret eresztő két ecetfa több helyen már átszakította a tetőt. A raktárhelyiségek ugyan zárva vannak, mert a legtöbb vállalkozó (irodabútoros, kínai cipőárus) már év elején kiköltözött, de a Közraktárak déli részén üzemelő Buddha Beach szórakozóhely esténként, éjszakánként sok embert vonz. Az egyik tömbnél lévő lépcsőn lógó rózsaszín és sárga lufik, lila szalagok még a július 7-i melegfelvonulás után maradtak itt.

A Közraktárak szórakozóhelyekhez tartozó részét könnyen fel lehet ismerni: ahol az omladozó téglafalon légkondicionáló látható, ott működik éjszakánként a diszkó, amelynek pincerésze egy paintballpályát rejt. A szórakozóhelyet folyamatosan biztonsági őrök védik: nyáron a nagy melegben a raktárak előtt kávéznak, jeges teát isznak, télen pedig - a gondnok szerint - általában behúzódnak a gombavizsgáló bódéba. A bódé még azokból az időkből maradt, amikor mintegy tíz évvel ezelőtt a Fővám téri Vásárcsarnok felújítása miatt ideiglenesen a Közraktárak területén működött a piac.

A Candlelight tulajdonosa, Hevesy-Korenchy Ida az [origo]-nak azt mondta, hogy a Főpolgármesteri Hivatal által bejelentett rekonstrukció terve, a kényszerű kiköltözés nem érte váratlanul őket, bár azt még nem tudja, pontosan mikor kell távozniuk az épületből. "Abból, hogy már egy ideje folyamatosan három hónapos szerződéseket kötöttek velünk, sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb el kell mennünk."

A vízi szállítás és rakodóforgalom növekedése miatt létrehozott Közraktárak első négy csarnokának építése még a 19. században, 1880-81-ben fejeződött be. A mainál jóval nagyobb alapterületű Közraktárak egészen a második világháborúig az áruszállítás egyik fővárosi központja volt, az akkori bombázások miatt azonban az épületegyüttes fokozatos, máig tartó pusztulásnak indult.

Bár a Fővárosi Önkormányzat bejelentése szerint a megújult épületegyüttes átadása legkésőbb 2010 nyarára várható, az idén még nem kezdődik el a felújítás. Biliczki Sándor, a raktárakban működő Buddha Beach tulajadonosa azt mondta, addig biztosan maradnak, amíg az érdemi munka el nem kezdődik, "de hogy ez 2008 márciusa vagy később, azt most még senki nem tudja". Biliczki hozzátette, hogy a felújított épületbe ők mindenképp vissza szeretnének költözni, és "erről már folynak is a tárgyalások".

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia

A Közraktárakhoz hasonlóan ugyancsak egy elhanyagolt terület felújítása után vált kulturális központtá a hajdani Ganz gyár területén a 2001-ben megnyitott Millenáris Központ. Kirchkeszner Ágnes, a Millenáris (Jövő Háza Központ Kht.) kulturális programigazgatója szerint az új kulturális központ nem jelent majd nekik konkurenciát.

"Még nem ismerem a koncepciót, de nem hiszem, hogy az új központnak ugyanaz lesz a szerepe Budapest kulturális életében, mint nekünk. Mióta a Millenáris működik, felépült a Művészetek Palotája, a Gödör, lehet menni az A38-ra, s mindegyik hely megtalálta a saját arculatát és a saját közönségét." Kirchkeszner szerint a Közraktárakban "nagyon izgalmas terek vannak", amelyekből például nagyon jó koncerttermeket, színházi és más közösségi tereket lehet kialakítani, ugyanakkor a kiállításrendezőknek majd nehezebb dolguk lesz a rengeteg oszlop miatt.

A kulturális igazgató szerint a Közraktárak egyértelmű előnye, hogy közel van a Duna és több egyetem is, "de persze nagyon sok függ attól, milyen funkcióval és szolgáltatásokkal látják majd el".

A Közraktárak gondnoka szintén nem tudja, mikor indul a rekonstrukció, neki mikor kell távoznia, de azért már most új helyet és gazdát keres a kiscicának.

Dull Szabolcs