Ismét tengerparton járőröznek a magyar rendőrök

Vágólapra másolva!
Több tucatnyi jelentkező közül választotta ki az ORFK azt a négy rendőrt, akik csütörtöktől a horvát tengerparton segítik a magyar turistákat. A rendőrök fegyver nélkül, gyakorlatilag nulla jogosítvánnyal kísérgetik majd horvát kollégáikat, akik ingyen szállodai szobát biztosítanak nekik.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel útnak indult a kiválasztott két magyar rendőr a horvát tengerpartra, akiket két hét múlva váltanak társaik. Mint azt Garamvölgyi László ORFK-szóvivő elmondta az [origo]-nak, a négy helyre több tucatnyi jelentkező közül választották ki a legmegfelelőbb, angolul jól beszélő embereket. Idén második alkalommal segítik a magyar rendőrök a horvát kollégák és a magyar turisták mindennapos életét a zadari kapitányság területén.

A magyar rendőrök tulajdonképpen semmit nem csinálhatnak önállóan, ahogy Garamvölgyi fogalmazott, "operatív akcióban nem vehetnek részt". Emiatt természetesen fegyvert sem viselnek a magyarok, akik gyakorlatilag a horvát rendőröket kísérgetik a turisták által gyakran látogatott helyeken.

"Ha ellopják valamijüket, vagy ha elhagyják az útlevelüket" - mondott két példát a szóvivő arra, hogy milyen esetben tudnak segíteni a magyar nyaralóknak a hazai rendőrök. "Már az megnyugtató lehet, hogy látják a magyar egyenruhát külföldön" - közölte Garamvölgyi, aki szerint kifejezetten jó néven veszik jelenlétüket a horvát kollégák is.

Ezt igazolhatja, hogy tulajdonképpen az illetékes horvát miniszter kérte három évvel ezelőtt magyar politikustársát: teljesítsenek rendőreink szolgálatot a magyar nyaralók között rendkívül népszerű szomszédos országban. Minderről írásbeli megállapodás is született, aminek következtében tavaly már megkezdődött az együttműködés.

A július 19. és augusztus 16. között Zadarban szolgáló rendőrök szállodai szobáját, valamint étkezését a horvátok fizetik. Az ORFK állja ellenben a napidíjukat, ami a két rendőrnek két hétre 200 ezer forint. A magyar egyeneruhások napi nyolcórás szolgálatot látnak el, ami igazodik a turisták szokásaihoz Garamvölgyi szerint, vagyis korán reggel nem dolgoznak, estefelé viszont igen. Utána szabad program van.