Falvakban nyomul majd lemondása után Kóka

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság irányítása helyett a falvak járását, a vidéki pártépítést választja Kóka János. A gazdasági miniszter bejelentette: december végén távozik a tárca éléről. Kóka ehelyett az SZDSZ-t szeretné építeni egyben felkészíteni a 2008-as népszavazásra, a 2009-es EP-kampányra valamint a 2010-es országgyűlési választásra. Miután lemondott a miniszterségről, a politikus átveszi a parlamenti frakció irányítását is Eörsi Mátyástól.
Vágólapra másolva!

"Lesz három nagy megmérettetés" - indokolta Kóka János, az SZDSZ elnöke egy zárt sajtóbeszélgetésen, hogy miért távozik év végén a jelenlegi legnagyobb, a gazdasági minisztérium éléről. Kóka fel akarja készíteni a pártot a keménynek ígérkező 2008-as népszavazási, a 2009-es európai parlamenti és a 2010-es országgyűlési választási kampányra, és ez "más típusú politizálást követel". A pártelnök december végén, a 2008-as költségvetés elfogadása után távozik a minisztérium éléről, és ekkortól veszi át a párt parlamenti frakciójának vezetését Eörsi Mátyástól.

Kóka nagyon fontosnak nevezte, a lemondás után is tagja marad a stratégiai döntéseket meghozó kormánykabinetnek és a gazdasági kabinetnek is, hogy felügyelhesse a reformok végrehajtását. Az év végén távozó miniszter azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta döntését, és támogatta, hogy tagja maradjon a kabinetnek. Kóka azt mondta, nem azért mond le a miniszterségről, mert kormánytagként egy másik párt elnöke, a miniszterelnök a főnöke. "Nekem nem Gyurcsány Ferenc a főnököm, hanem a liberális választók" - közölte.

Kóka az SZDSZ szervezésére kíván koncentrálni. "Teljes erőmmet a párt építésére akarom fordítani" - ismételte többször az újságírók előtt Kóka. Ez irányú terveiről a pártelnök elmondta, hogy különösen a vidéki, falusi sejtek kiépítését akarja megvalósítani. "Minden 500 fő feletti településen meg fogjuk találni azt az embert, akire építkezhetünk helyben" - ígérte Kóka, egyben hozzátette: ha a kisebb községekben sikerül elérniük a jelenlegi nulla népszerűség helyett a 3-4 százalékot, akkor már 8-9 százalékos párt az SZDSZ. "Napi tizennégy óra munka mellett, be kell valljam, a vidéki pártépítésre már nem maradt idő" - állította Kóka.

Már megválasztásakor felmerült a lemondás

Már akkor szó volt arról, hogy a pártvezetés egész embert kívánó feladat, amikor Kóka János megnyerte az elnökválasztást - mondta az [origo]-nak Eörsi Mátyás SZDSZ-es frakcióvezető. A politikus megfogalmazása szerint Kóka két missziót vállalt, amikor az SZDSZ élére állt: egyrészt erősíti a kormányban a reformok iránt elkötelezettséget, hiszen idei év az utolsó, amikor végre lehet hajtani az alapvető átalakításokat, másrészt azt, hogy megerősíti a liberális pártot. Tudtuk, hogy utóbbihoz egy teljes ember kell - tette hozzá.

Támogatom Kóka Jánosnak ezt a lépését, mert már a pártelnökségért vívott küzdelmünk alatt is azt az álláspontot képviseltem, hogy nem jó, ha a kisebbik koalíciós párt elnökének a nagyobbik partner vezetője a főnöke - jelentette ki Fodor Gábor, hozzátéve, hogy akkor ez vitapont is volt közöttük. Mostanra cseréltek: Kóka lemondott, Fodor viszont környezetvédelmi miniszter lett. A politikus szerint is egész embert köt le a liberális párt megerősítése, mert ehhez szervezeti és politikai változásokra is szükség van.

Kuncze Gábor, az SZDSZ előző elnöke viszont nem kívánt válaszolni az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy tapasztalatai szerint mennyire nehéz a párvezetés mellett vállalt kormánytagság (a politikus négy évig töltötte be a belügyminiszteri posztot, és ebből valamivel több mint egy évig egyben a liberális pártot is irányította). Az SZDSZ-es Pető Iván annyit mondott, hogy kinek-kinek belátása szerint kell eldöntenie, mit kíván párhuzamosan elvállalni.

Kormányszóvivő: tovább gyorsítanak

"Semmilyen formában nem érinti a kormány munkáját a bejelentés" - így kommentálta Daróczi Dávid kormányszóvivő a hírt, majd hozzátette: "Nemhogy lassulna a tempó, hanem gyorsul, hiszen most már hetente kétszer ülésezik a kormány. Ezt a ritmust, ezt az ütemet semmilyen mértékben nem befolyásolja a miniszter döntése. Az év végéig teljes erőbedobással gazdasági és közlekedési miniszterként kell dolgoznia" - fűzte hozzá a szóvivő.

Daróczi Dávid elmondta még, Kóka telefonon tájékoztatta a miniszterelnököt távozási szándékáról, amit Gyurcsány Ferenc tudomásul vett. Az utódlás kérdésével kapcsolatban a szóvivő közölte: "megfelelő időben, megfelelő egyeztetések után megszületik a bizonyára gyors döntés, így aztán semmi nem veszélyezteti azt, hogy utána ugyanolyan zökkenőmentesen folyjon a kormányzati munka".

Forrás: MTI

Bejelentését magyarázza Kóka

A szocialista frakció tiszteletben tartja Kóka János döntését - közölte Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője. Lendvai emlékeztetett arra, hogy a koalíciós megállapodás számos feladatot rögzít, amelyet a gazdasági tárcának kell megvalósítania. Ezekben a kérdésekben a frakció kész a folyamatos munkára és együttműködésre a jelenlegi és a leendő miniszterrel is - írta a frakcióvezető.

Háromból három

"Számolom, a hetedik biztos befutónál járunk" - reagált mosolyogva Kóka a lehetséges utódjelöltekkel kapcsolatos találgatásokra. A miniszter ugyanakkor azt állította, még nem hozta meg a döntést arról, hogy ki követi majd a gazdasági tárca élén, viszont biztosnak nevezte, hogy a jelölt legkésőbb decemberben leteszi majd az eskült a Parlamentben. "Ha meghozom, azonnal közlöm majd a döntésemet, mert ha elmondom valakiknek, az úgyis kiszívárog" - utalt a miniszter arra, hogy miközben távozásáról csütörtökön tájékoztatta az SZDSZ ügyvivőit, valaki szinte azonnal közölte a hírt a sajtóval.

Az [origo] kérédésére, hogy az úgynevezett fodoristák, vagyis akik az elnökválasztási kampányban ellenfelét, Fodor Gábort támogatták most miként vélekedhetnek arról, hogy teljes egészében a párt vezetésével kíván foglakozni, a következőt válaszolta: "Nincsenek az SZDSZ-ben fodoristák. A párt egységesen mögöttem áll, Fodor Gáborral pedig kitűnő a személyes kapcsolatom" - közölte a tárcavezető, aki ezt követően dícsérte egykori ellenfele ezidáig rövid tevékenységét a környezetvédelmi minisztérium élén.

Arról, hogy ki követi Kókát a miniszteri poszton, Horn Gábor, a párt ügyvivője csak annyit mondott, 3-4 olyan nevet is fel tudna sorolni, aki alkalmas lenne erre, de még korainak tartaná erről beszélni. Sajtóértesülések szerint esélyes lehet például Garamhegyi Ábel, a tárca jelenlegi államtitkára is. A Kormányszóvivői Irodán nem tudták egyelőre megmondani, hogy mikor reagálnak Kóka lemondására.

A 2006-ban felálló újabb Gyurcsány-kormánynak három SZDSZ-es minisztere volt. Közülük az egészségügyi tárcát vezető Molnár Lajos április elején - pár nappal a legjelentősebb egészségügyi reformok elindítása után - lemondott, utódja addigi államtitkára, Horváth Ágnes lett. Persányi Miklóst május elején váltotta a tárca élén Fodor Gábor, miután néhány szavazattal alulmaradt az SZDSZ elnökválasztásán Kóka Jánossal szemben. A jelenlegi pártelnök távozásával így a harmadik liberális miniszter is másnak adja át a helyét.