Vágólapra másolva!
A Baranya Megyei Bíróság hétfőn dönt a sellyei időközi választás eredményének megsemmisítésével kapcsolatos beadványról. A határozattól függ, hogy a kisvárosban szükség lesz-e a választás megismétlésére.
Vágólapra másolva!

A területi választási bizottság kedden döntött a július 8-i sellyei időközi önkormányzati választás eredményének megsemmisítéséről, miután mintegy félszáz esetben bizonyítottnak találta, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai nem ellenőrizték a voksokat leadó választópolgárok személyazonosságát. Ezzel pedig megsértették a választás tisztaságának és a választási csalás megakadályozásának elvét.

A választási eredmény megsemmisítését magánszemélyek kezdeményezték a közelmúltban a helyi választási bizottságnál, indítványukat akkor azonban elutasították. A területi választási bizottsághoz küldött fellebbezésükhöz azonban már csatoltak egy dokumentumot, melyben ötvenegy sellyei választó kijelenti, hogy személyi igazolványukat nem kérték el a szavazást megelőzően.

A vizsgálat során a szavazatszámláló bizottsági tagok többsége is úgy nyilatkozott, mivel ismerték a szavazók egy részét, több esetben nem ellenőrizték a személyazonosságukat.

Sellyén a független Nagy Attila lett a polgármester, és megválasztották a képviselő-testület tizenegy tagját is. A győztes 636, míg szintén független ellenfelei közül Förster Gyula korábbi polgármester 589, Gurbács István pedig 30 szavazatot kapott.

Az Ormánság több mint 3000 lelket számláló "fővárosának" 2517 választópolgárából 1269 járult az urnák elé, 13 szavazat érvénytelen volt, egy szavazólap hiányzott.

Az időközi választásra azután került sor, hogy a képviselő-testület április 25-én feloszlatta önmagát. A tizenegy testületi tagból heten úgy döntöttek, morális okok miatt a jövőben nem kívánnak együtt dolgozni Förster Gyulával.

A feloszlatás hátterében a polgármester feleségének ingatlanvásárlása állt. Az asszony Sellyén hatmillió forintért vett telket egy tönkrement pécsi vállalkozástól. Ezt később a polgármester a városnak felajánlotta megvételre, azt ígérve, hogy haszon nélkül továbbadja az önkormányzatnak.

A képviselők többsége szerint azonban a polgármester nem mondott igazat, mert a telket egymillió forinttal drágábban kínálta az amúgy is nehéz helyzetben lévő településnek.