Bezárkóznak a fertőző portól tartó súlyos betegek

Vágólapra másolva!
Árthat a Szabolcs utcai kórház betegeinek a szellőztetés az utca túloldalán folyó épületbontás miatt. A levegőben szálló portól súlyos fertőzést kaphatnak a kemoterápiával kezeltek. Az önkormányzatnál azt ígérték, hogy a közterület-felügyelők szemmel tartják majd a munkálatokat, és bírságot szabnak ki, ha nem locsolják a törmeléket. A kivitelezők szerint viszont hiába minden víz, a hőségben szinte azonnal újra megtelik porral a levegő.
Vágólapra másolva!

Nem tudnak ablakot nyitni a Szabolcs utcai kórház hematológiai osztályán, mert az épülettel szemben bontás folyik, a törmelékből szálló por miatt szennyezett a levegő. Az osztályon kemoterápiával kezelt betegek fekszenek, akiknek a legyengült szervezetében komoly fertőzést indíthat el a szennyezés. Reményi Péter főorvos elmondta, hogy a szálló por például megnöveli a gombás fertőzések valószínűségét. "Nem tudunk szellőztetni, klimatizálva viszont nincsenek ezek az osztályok. Nem optimális egyáltalán a helyzet" - tette hozzá Reményi.

"Ami a problémát megoldaná egészen egyszerű: el kéne mielőbb szállítani a sittet, és folyamatosan locsolni kellene, hogy ne legyen koszos a levegő" - írta levélben olvasónk, a hematológián fekvő egyik beteg hozzátartozója. A XIII. kerületi önkormányzat építési osztályának vezetője, Csonka Tamás szerint több lakossági panaszt is kapott a kerület a por miatt, ezért szerda óta közterület-felügyelők járőröznek a bontáson.

A telken később áruház épül majd, a Lidl Kft. rendelkezik érvényes bontási engedéllyel - tudtuk meg az építési osztály vezetőjétől. A jogszerűséget egy korábbi, más okból benyújtott fellebbezés miatt másodfokon is felülvizsgálták, és mindent rendben találtak. Az önkormányzat állásfoglalást kért a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, amely szintén hozzájárult a bontáshoz, igaz, néhány kikötéssel. Az egyik az volt, hogy a diffúz levegőszennyezés elkerülésére a terület rendszeres karbantartásáról és tisztántartásáról gondoskodni kell.

"Mi megteszünk minden tőlünk telhetőt" - állították a kivitelező cég munkatársai a bontás helyszínén, csütörtök délután. A telken a törmelék mellett tócsákban gyűlt a víz, ottjártunkkor éppen locsolták. A kivitelezők szerint azonban hiába folyik állandóan a víz, a hőségben nagyon hamar felszárad a nedvesség. A közterület-felügyelők bírságolását emiatt nem érzik igazságosnak. Ugyanakkor az ellenőrzésekre a bontás befejezéséig számítaniuk kell minden nap - ígérte Csonka Tamás az önkormányzattól.

A kórház belgyógyászati osztályán dolgozó nővérek, akik szintén panaszkodó betegekről, zárt ablakokról, porról és a bontással járó zajról számoltak be, felvetették, hogy teríthetnének ponyvát a törmelékre. A kivitelezők szerint azonban ez a munka jelenlegi szakaszában nem lenne megoldható, mert így a gépek sem férnének hozzá.