Medián: javult a Fidesz-szavazók hangulata

Vágólapra másolva!
Szilárdan tartja vezető helyét a Fidesz, ráadásul a kormánypártok szimpatizánsai kevésbé biztosak abban, hogy elmennének-e szavazni - írja a Medián legfrissebb felmérését ismertető HVG. Miközben a választóknak ma már a harmada bizonytalan, érdekes újdonságokat is mért a közvélemény-kutató cég. A Fidesz nem csillapodó kormánykritikája ellenére a szavazóik gazdaságra vonatkozó hangulata javult, sőt egy kormánytag egyre népszerűbb a köreikben.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta kisebb-nagyobb ingadozás figyelhető meg a két nagy párt támogatottsága közötti különbségben, ez azonban nem érinti a lényeget: a Fidesz gyakorlatilag egy éve biztosan vezet a mélyponton lévő MSZP előtt - állítja a HVG által közölt legfrissebb Medián-felmérés. A teljes népességen belül jelenleg 21 százalék voksolna az MSZP-re, míg 38 százalék a Fideszre.

A Medián szerint a vezető kormánypárt - és koalíciós partnere - helyzetét azonban az teszi igazán nehézzé, hogy megmaradt támogatóik "harci morálja" is meglehetősen gyenge. A Fidesz-szimpatizánsok 72 százalékával szemben az MSZP potenciális támogatóinak csak 62 százaléka mondja, hogy egy közeljövőben megtartandó választáson biztosan részt venne.

Bizonytalan baloldal

A nagy különbség magyarázza, hogy a választani tudó biztos szavazók körében különösen szélesre nyílt az olló, és a Medián felméréseinek történetében először a Fideszre szavazók aránya több mint kétszerese az MSZP-re szavazókénak (60 és 29 százalék). Ez persze statisztikai értelemben a legbizonytalanabb adat, hiszen ilyen, viszonylag kis népességcsoport esetén a hibahatár jelentősen megnő. A választások óta még egyetlen Medián-felmérésben sem volt ennyire magas - 31 százalékos - a párt nélküli válaszadók aránya.

Az elbizonytalanodás elsősorban az MSZP korábbi híveinél mutatkozik. A magukat baloldalra soroló válaszadók körében kétszer annyi a párt nélküliek aránya, mint a jobboldaliak körében, sőt, amikor a tavalyi MSZP-szavazókat hasonlította össze a Medián a tavalyi Fidesz-KDNP-szavazókkal, az előbbiek körében ötszörös a jelenleg pártpreferencia nélküliek aránya. Ezek az elbizonytalanodott baloldali szavazók persze a döntő pillanatban nagy eséllyel visszatalálnának korábbi választott pártjukhoz: ha a ma párt nélküliek mégis szavaznának, akkor a saját bevallásuk szerint a legnagyobb valószínűséggel az MSZP-re adnák a voksukat.

Oldódott a pesszimizmus

Miközben a politikai szimpátiák nem mozdulnak, jelentős változások mentek végbe a lakosság gazdasági közhangulatában. A megszorítások egy évvel ezelőtti bejelentését követően soha nem látott mélységbe zuhantak a gazdasági közérzet mérőszámai, főleg a háztartások pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások. Csakhogy az intézkedések életbelépése után nem lett borúlátóbb a közvélemény, sőt elkezdtek - a Medián fogalmazása szerint - "felfelé evickélni a mutatók".

Bár az ország gazdasági közelmúltját nagyjából ugyanolyan rossznak látja a közvélemény, mint tavaly ilyenkor, a háztartások lehetőségeit illetően oldódott a pesszimizmus: egy évvel ezelőtt az emberek szűk háromnegyede, most már "csak" valamivel több, mint fele számít pénzügyi helyzete rosszabbodására. Így a megszorítások bejelentése óta most, júliusban a legkevésbé pesszimista a gazdasági közhangulat. További újdonság, hogy kezd egymásra hasonlítani a kormánypárti és az ellenzéki szavazók gazdasági helyzetértékelése, utóbbiaknak javult a hangulata.

Mindezek ellenére, hónapok óta szinte változatlan többség (júliusban 72 százalék) véli úgy, hogy az országban "rossz irányba mennek a dolgok", és csak a megkérdezettek egyötöde mondja ennek az ellenkezőjét.

Fideszesek: egyre népszerűbb Fodor

Akárcsak a pártpreferenciákban, a politikusok népszerűségi listáján is hónapok óta lényegében változatlan a helyzet. Júliusban a kivétel Fodor Gábor, akinek tetszési indexe, a hibahatárt messze meghaladó mértékben javult. Nyilvánvaló, hogy a nemrég kinevezett környezetvédelmi és vízügyi miniszternek új szerepkörében sokkal több lehetősége van megmutatnia magát, és az elmúlt hetekben élt is az adódó alkalommal. Népszerűség-növekedése, a Medián szerint aligha független a Rába szennyeződése kapcsán nyújtott határozott fellépésétől. Fodor népszerűsége különösen az ellenzéki szavazóknál nőtt meg a felmérés szerint.

Annak ellenére, hogy ismét listavezető, Sólyom László köztársasági elnök megítélését viszont növekvő megosztottság jellemzi. Az elmúlt hetekben több olyan intézkedése volt (például Horn kitüntetésének elutasítása), amelyek következtében júniusról júliusra, 5 ponttal esett a népszerűségi mutatója, és ez szinte teljes mértékben abból adódik, hogy a kormánypárti szavazók róla alkotott véleménye tovább romlott.