Keresik a futár fegyveres fenyegetőjét

Vágólapra másolva!
Nyomozást indított a rendőrség egy állítólagos fenyegetési ügyben. egy kerékpáros futár keveredett szóváltásba egy autóssal, aminek a végén az fegyvert fogott a futárra. A férfit a tanúk országgyűlési képviselőként ismerték föl, amit a rendőrség szombaton megerősített, de azt nem közölte, melyik politikusról van szó. A Népszabadság értesülései szerint a fideszes Kontrát Károly volt a fenyegetőző, aki ezt határozottan cáfolta.
Vágólapra másolva!

Pénteken este tett tanúvallomást a VI. kerületi rendőrkapitányságon a kedd délelőtt történt incidensről az Easy Rider futárszolgálat kerékpárosa, akit elmondása szerint kedden reggel kilenc és tíz óra között, a Kodály körönd magasságában fegyverrel fenyegetett meg egy eddig ismeretlen autós.

A futárszolgálat igazgatója az [origo] kérdésére az eset előzményeként elmondta, hogy munkatársa, aki nem a kerékpárúton, hanem az úttesten közlekedett szóváltásba keveredett az autóssal, ami a piros lámpánál folytatódott és azzal ért véget, hogy a kerékpáros az autó tetejére ütött.

Ezt követően a futár elmondása szerint az autós elé vágott ezüst színű Toyota Corolla típusú, automata váltójú, viszonylag új gépkocsijával, kiugrott abból és egyik kezében képviselői igazolványnak tűnő legitimációs eszközt, másikban maroklőfegyvert tartva, amellyel a futárra célzott.

A fenyegetés és a rövid, indulatos szóváltás után a középkorú autós gépkocsijába szállt és elhajtott. A futár elmondása szerint, a félelemtől még a gépkocsi rendszámát sem tudta megjegyezni, csak annak típusát. Az őt megfenyegető férfit sem ismerte föl. Az esetnek több szemtanúja is volt a környező üzletekből.

Ezt követően a kerékpáros, főnöke tanácsára elkarikázott a VI. kerületi kapitányságra, ahol megpróbált bejelentést tenni az esetről, ám ott az ügyeletes tiszt azzal küldte el, hogy az eset olyan helyen történt, ahová egyetlen térfigyelő kamera sem látott be. A péntek esti tanúvallomáson részt vevő többi tanúk közül a futárszolgálat igazgatója szerint, volt aki fényképről felismerte a fenyegetőt, mint országgyűlési képviselőt.

Kontrát cáfol és perel

Csillag Melinda, a BRFK szóvivője az [origo] kérdésére megerősítette, hogy garázdaság miatt nyomozás indult egy ismeretlen elkövető ellen, és azt is, hogy a tanúk országgyűlési képviselőként ismerték fel a lehetséges fenyegetőt. Szombaton a rendőrség azt közölte, hogy a BRFK az ügyet a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalhoz továbbítja, mivel a tanúvallomások alapján felmerült, hogy érintett lehet egy országgyűlési képviselő.

A Népszabadság szombati számában "meg nem erősített információkra" hivatkozva azt írta, hogy a fegyverrel fenyegetőző autós Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő volt, de őt pénteken már nem sikerült elérniük. A politikus szombaton közleményben tudatta, hogy jogi lépéseket tesz az őt ért, "teljesen alaptalan rágalmak miatt". "Minden alapot nélkülöz a hír, semmi közöm az ügyhöz" - jelentette ki.

Nem ez az első eset

Az [origo] korábban megkeresett más futárszolgálatokat is, akik munkatársuk elleni fenyegetésekről meséltek. Az egyik eset 3-4 hete történt, amikor az egyik Rózsa utcai házba kellett küldeményt vinni - mondta el az [origo]-nak telefonon név nélkül az érintett futár. Amikor felcsengetett, már valaki éktelenül üvöltözött a házban, majd bent a folyosón pisztollyal a kezében rohant felé egy fiatalabb férfi. "Húzzak el vagy lelő" - emlékezett a fegyveres szavaira a futár. A biciklisnek végül sikerült kihívnia a rendőröket. Az összefüggéstelenül beszélő fenyegetőzőt végül bevitték a rendőrök. A konkrét esetről és a futárok utcai konfliktusairól Sinya, a Hajtás Pajtás futárszolgálat munkatársa is beszélt:

Érdekes módon a két eset meglehetősen közel történt egymáshoz.

Egy másik régi pesti futár szerint meglehetősen gyakoriak az eldurvuló közlekedési szituációk. "Ordas törvények vannak az utakon" - mondta az [origo]-nak Buppa, de hozzátette, a futárok 2-3 év után általában rájönnek, hogy ilyen esetben a legjobb módszer szó nélkül továbbmenni.

Vele is előfordult hasonló eset. Akkor egy Audival kergették a fél városon át egy összeszólalkozás után. A felbőszült nagydarab autós még a behajtani tilos táblánál is követte, felhajtott utána a járdára, a vezető társa többször kiszállt, hogy elkapja. Végül úgy sikerült csak leráznia őket, hogy az egyik egyirányú utcában szembejött a troli.