Sok hanyagságra bukkantak a strandokon

Vágólapra másolva!
A strandokon végzett ellenőrzések kétharmadánál találtak hiányosságokat a fogyasztóvédők vasárnap. A csúszdák és légvárak csaknem fele nem működött szabályosan, a kölcsönzőkben nem adtak mentőmellényt, a büfékben pedig gyakran pontatlanul mérték ki az ételt, ráadásul sok volt a lejárt szavatosságú élelmiszer.
Vágólapra másolva!

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) vasárnap 219 strandon végzett ellenőrzést. Összesen 148 esetben - tehát a vizsgált egységek 68 százalékban - találtak kifogásolnivalót, és ezért tízmillió forint fogyasztóvédelmi és minőségvédelmi bírságot szabtak ki.

A legtöbb szabálytalanságot a vendéglátú egységekben leplezték le. A 156 kipróbált büfé, étterem 60 százalékában tapasztaltak valamilyen hiányosságot. A legjellemzőbb problémák közé tartozott, hogy nem biztosították a panaszfórumot, pontatlanul állították be a mérőeszközöket és lejárt minőségű élelmiszereket árultak - összesen 77 ezer forint értékben. Gyakran előfordult tiltott lefagyasztás is, és sokan nem rendelkeztek a szükséges beszerzési bizonylatokkal. A fogyasztóvédők összesen 152 próbavásárlást végeztek, ezek 8 százalékában hamis mérésből, számolásból adódó szabálytalanságot állapítottak meg.

Az ellenőrzés kiterjedt a mutatványos berendezésekre: 32 csúszdát, felfújható légvárat ellenőriztek. 44 százalékuk működött szabálytalanul. Egy csúszdát bezárattak, mert nem volt műszaki engedélye. A leggyakoribb hiba az volt, hogy az ellenőrzöttek nem vezették az üzemeltetési naplót, nem volt feltüntetve a berendezés terhelhetősége, illetve a berendezés üzemeltetője nem rendelkezett a szükséges oktatással.

A strandokon működő kölcsönzők ellenőrzésekor a fogyasztóvédők azt tapasztalták, hogy sehol nem kérdezték meg a fogyasztókat a vízi jártasságról, az esetek negyedében nem biztosítottak mentőmellényt, és az esetek harmadában nem tájékoztatták a fogyasztókat a veszélyhelyzetről.

A fogyasztóvédők egyedül a napszemüvegek vizsgálatakor találtak mindent rendben. 83 napszemüveget ellenőriztek, és mindegyik megfelelt az előírásoknak.