Szonda: Sólyom a népszerűségi lista élén

Vágólapra másolva!
Továbbra is Sólyom László, Szili Katalin és Dávid Ibolya verseng a vezetésért a politikusok népszerűségi listáján. Júliusban a szocialista házelnök pozíciója javult, ő ugyanis nem veszített pontot - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján. Idén Szili három, Sólyom és Dávid két-két alkalommal állt az első helyen.
Vágólapra másolva!

A listát ezúttal is Sólyom László vezeti, második Szili Katalin, harmadik Dávid Ibolya. Orbán Viktor a negyedik helyen áll, Gyurcsány Ferenc hátulról a harmadik a 22-es listán. Az utolsó Horváth Ágnes egészségügyi miniszter - derül ki a Népszabadaságban közzétett táblázatból.

A köztársasági elnök kifejezetten kedvelt a Fidesz táborában, ahol Orbán Viktor vezet (79 ponttal), de utána már Pokorni Zoltánnal holtversenyben a második helyen áll az államfő. Utánuk Navracsics Tibor, Semjén Zsolt, majd Kövér László következik (61, 55, 52 ponttal). A közvélemény-kutatók szerint ez jól érzékelteti, hogy Orbént leszámítva mérésékelt szimpátiával viseltet a Fidesz-tábor saját politikusai iránt.

Az MSZP-seknél is hasonló a helyzet. Itt is a pártelnök emelkedik ki, 73 ponttal, Gyurcsány Ferencet Szili Katalin követi 66, majd Göncz Kinga 64 ponttal. A többi szocialista politikus közepesen, vagy egy árnyalattal kedvezőbben ítélik pártjának hívei.

Az ellenzéki politikusok közül egyedül Dávid Ibolyának sikerült az MSZP táborán belül viszonylag jó pozíciót szereznie: nem érzik ellenszenvesnek (54 pont). A Fidesz vezetői 25 pont alatti népszerűségi indexet kaptak. Leginkább Orbán Viktort és Kövér Lászlót utasítják el az MSZP-hívek (15-15 pontot kaptak tőlük).

A Fidesz híveinek jóval differenciáltabb véleményük van a kormánypárti politikusokról. Szili Katalint, Gráf Józsefet vagy Fodor Gábort 35 pont körülire értékelték, mások 25 pont körül állnak (Kiss Péter, Lamperth Mónika. Itt a leginkább Gyurcsány Ferencet és Horváth Ágnest utasították el (10-15 pont). Az új belépő Draskovics Tibor 32 pontját a bizonytalanok körében tapasztalható rossz vélemény okozza, a mnásik új arc a listán Bajnai Gordon, akit főként az MSZP-hívek kedvelnek - olvasható a Népszabadságban.