Vágólapra másolva!
A politikusokat alig, legfeljebb Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet ismerik a kamaszok némileg. Ugyanakkor akad, aki Orbánt kordonbontóként, Gyurcsányt üzletemberként azonosítja - állítja egy felmérés, amit a Népszabadság közölt. A megkérdezettek többsége emellett megyéje legfőbb nevezetességeiként az élményfürdőket, plázákat, nagyáruházakat nevezte meg.
Vágólapra másolva!

A 12-15 éveseknek mindössze a 64 százaléka tudta megmondani, hogy ki ma a miniszterelnök Magyarországon. A köztársasági elnök nevét a 8-12 évesek közül csak minden negyedik, a 12-15 évesek közül pedig minden második diák ismerte - többek között ezek derültek ki abból a felmérésből, amelyben kétezer, 8-15 éves somogyi diákot faggatott Tóth Istvánné, a Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskola adjunktusa.

A Népszabadság keddi számában olvasható felmérés szerint a koalíció összetételével nagyjából a gyerekek fele van tisztában. A megkérdezettek közül voltak, akik úgy hitték, hogy a fiatalok, illetve a vallásos emberek jelentik az ellenzéket. Orbán Viktor a legismertebb név a politikusok között, de akadt, aki egyszerűen csak kordonbontóként ismerte, miközben a fiatalok 6 százaléka szerint ő a kormányfő. Gyurcsány Ferenc is ismert, a gyerekek egy része ugyanakkor őt vagy gazdag üzletemberként vagy volt KISZ-vezetőként nevezte meg.

A megkérdezetteknek csupán tíz százaléka tudott ötnél több megyei nevezetességet felsorolni, ebből is a Balaton az első, majd a Tesco, a Plaza, a Krokodil Zoo, az Európa Park került a listára, de ezeket is megelőzik az élményfürdők. A nagyobbak 70 százaléka tudta csak, hogy ki városuk, falujuk polgármestere. Iskolájuk névadójáról 26 százalékuk semmit nem tudott.

A három év alatt készült felmérés adataiból most készült összegzés azért is érdekes, mert felmerült, hogy Magyarországon is 16 éves kor legyen a szavazati jog alsó határa. A napilap által megkérdezett szakemberek szerint az eredmény siralmas, de nem meglepő. Az a kérdés is megosztja a szakértőket, hogy a politikának mennyire van helye a gyerekek életében, ám abban megegyeznek, hogy földrajzi, történelmi ismeretük szegényessége elkeserítő.