TÁRKI: Némileg csökkent az MSZP hátránya

Vágólapra másolva!
Csökkent az MSZP hátránya a Fideszhez képest júliusban, az ellenzéki párt előnye azonban ennek ellenére is jelentős - derül ki a TÁRKI felméréséből. A pártválasztók körében a Fidesz 19 százalékkal, a biztos szavazók között pedig 25 százalékkal vezet az MSZP előtt. A kisebb pártok közül csak az MDF jutna be a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

A Fidesz még mindig meggyőzően vezet az MSZP-vel szemben, a szocialisták hátránya azonban kis mértékben csökkent - derül ki a TÁRKI júliusi felmérésből..

Az előző hónapokhoz hasonlóan az MDF most is népszerűbb, mint az SZDSZ. Utóbbi ebben a hónapban is a parlamenti küszöb alatt van. A két nagy párton kívül így csak az MDF érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha most lennének a választások. Az SZDSZ támogatottsága a teljes lakosság körében 3 százalék, míg az MDF-é 5 százalék.

Ami a két nagy pártot illeti, a júniusi 17 százalékhoz képest az MSZP-re júliusban az összes választó 21 százaléka a szavazna, míg a Fideszre ebben a hónapban 35 százalék voksolna. A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága a júniusi 62 százalék után júliusban 56 százalékon áll, míg a szocialista párté júliusban 31 százalék, miközben júniusban csak 25 százalék volt ez az arány.

A lakosság választási hajlandósága az elmúlt fél évben lassan, de fokozatosan csökkent: egy most vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne, míg júniusban 53, májusban 54 százalék volt az arány.