Elege van a vicces kérdésekből az OVB-nek

Vágólapra másolva!
Keddi ülésén azt nehezményezte az Országos Választási Bizottság (OVB), hogy egyre több olyan népszavazási kérdést kell megtárgyalniuk, amelyek szerintük komolytalanok. A testület egyik, MSZP által delegált tagja szerint az ilyen kérdések kiszűrése érdekében törvényt kellene módosítani. A testületet kapott már olyan beadványt is, hogy legyen népszavazás arról, a vendéglátóhelyeken ingyen lehessen sört kapni.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg a népszavazási törvény vagy a választási eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményezi az Országos Választási Bizottság (OVB) annak érdekében, hogy a testületnek ne kelljen komolytalan, nyelvileg értelmetlen kérdéseket tárgyalnia - mondta az MTI-nek szerdán Szoboszlai György, az OVB MSZP által delegált tagja.

A választási bizottság keddi ülésén 60 kérdésből csak egyet hitelesített. Az ülésen több OVB-tag felvetette, hogy több meggondolatlan és nevetséges kérdés lejáratja a népszavazás intézményét. Korábban már többször nyújtottak be például az ingyen sörrel kapcsolatos kezdeményezést, múlt héten pedig egy állampolgár a szieszta bevezetésével kapcsolatos kérdést nyújtott be a testületnek.

Szoboszlai hangsúlyozta: a választási testület jelezni fogja az Országgyűlésnek, hogy jelenleg nincs garancia arra, hogy csak komoly kérdések kerülhessenek az OVB elé. A kezdeményezéssel következő ülésén foglalkozik a bizottság. Az MSZP által delegált OVB-tag hozzátette: konkrét javaslatot nem tehetnek a döntéshozóknak, de a választási bizottságnak van néhány ötlete.

Példaként említette, hogy lehetne egyfajta előszűrés. Ez azt jelentené, hogy az OVB elnöke előzetesen eldöntené, hogy melyik kérdés kerülhet a testület elé. A visszaélés megakadályozása érdekében a bizottság bármely tagja kezdeményezhetné az előzetesen elutasított kérdés megvitatását. Megoldás lehetne az ügyvédkényszer bevezetése is, ami azt jelentené, hogy ügyvédi közreműködés nélkül állampolgár nem nyújthatna be népszavazási kezdeményezést.