Nyomoznak a megvert a roma fiatalok ügyében

Vágólapra másolva!
Az ügyészség nyomozást rendelt el azoknak a fiataloknak az ügyében, akiket a gyanú szerint rendőrök vertek meg. Az egyik sértett azt állítja, azért bántottak őket és tettek megjegyzéseket roma származásukra, mert korábban autójával összekoccant az egyik rendőr édesapjával. A rendőrök szerint viszont a fiatalok szidalmazták és lökdösték őket, verekedés pedig nem is volt.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a nyomozást szerdán a Pécsi Nyomozó Ügyészség azon mohácsi roma fiatalok ügyében, akiket a gyanú szerint rendőrök bántalmaztak múlt héten - közölte a baranyai főügyészség helyettes főügyésze. Garázdaság elkövetése miatt azt követően rendelték el a nyomozást, hogy a sértettek kedden feljelentést tettek az ügyészségen három személy ellen.

Az eset egyik sértettje, K. Zoltán az MTI-nek elmondta: pénteken este fél tíz körül barátnőjével és rokonával az egyik mohácsi benzinkútnál tartózkodott, amikor három, szerinte láthatólag ittas állapotban lévő civil ruhás rendőr odalépett hozzájuk. A 19 éves fiatalember azt állítja, hogy rövid szóváltást követően kirángatták az autójából, majd őt és a barátnőjét többször megütötték, megrúgták, közben származására is megjegyzéseket tettek.

K. Zoltán szerint azért verték meg, mert korábban autóval összeütközött az egyik rendőr édesapjával. "Összeszólalkoztunk, de mivel ismertem őt, mert hozzám közel lakik, és az eset nem volt több egy kis koccanásnál, annyiban hagytuk a dolgot, betétlapot sem töltöttünk ki" - mondta el. Miután a támadók elmentek, telefonon értesítették a rendőrséget, és orvosi látleletet is készíttettek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseikről.

Az ügyben érintett három rendőr másként emlékszik a történtekre. Pécsett tartott sajtótájékoztatójukon elmondták: egy rendezvényről tartottak hazafelé, amikor megálltak tankolni a benzinkútnál. Az egyik rendőr szerint a fiatalember szidalmazta az apját és a rendőrséget, majd kétszer meglökte a rendőrt, mire az visszalökött. Sem verekedés, sem cigányozás nem volt - mondta a rendőr, aki bár elismerte, hogy a sofőr kivételével fogyasztottak alkoholt, azt állította, hogy nem voltak részegek.

A rendőr szerint ezt követően hazamentek, de az éjjel otthona előtt megjelentek a fiatalember rokonai, akik folytatták a szidalmazását. A lakossági bejelentésre pedig a helyszínre érkeztek járőrök. Gál Vilmos rendőrkapitány szerint a rendőrök által elmondottak más megvilágításba helyezik az ügyet, a rendőri vezetők pedig kiállnak kollégáik mellett.