Megalakult az antikorrupciós testület

Vágólapra másolva!
Megnevezték azokat a szakértőket, akik a civil szféra képviselőiként részt vehetnek a kormány által létrehozott Antikorrupciós Koordinációs Testületben. A civilek hat miniszter és hat kormányzati szerv képviselője mellett a testület harmadát teszik majd ki, és a tervek szerint már szeptemberben nekiállnak a korrupcióellenes stratégia kidolgozásának.
Vágólapra másolva!

Megtartotta csütörtöki alakuló ülését a kormány által létrehozott Antikorrupciós Koordinációs Testület. Az ülésen kiválasztották azt a hat szakembert, akik a kormányzati szervek és a nem kormányzati állami intézmények hat-hat delegáltja mellett a civil szférát képviselik majd a testületben - jelentette be Györgyi Kálmán, az igazságügyi tárca miniszteri főtanácsadója.

Az Antikorrupciós Koordinációs Testület tagja lett az Országos Kriminológiai Intézet részéről Finszter Géza kriminológus, a Társaság a Szabadságjogokért szervezettől pedig Dénes Balázs elnök. Felkérték rajtuk kívül Hack Pétert, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának oktatóját, a parlament alkotmányügyi bizottságának egykori elnökét, valamint Farkas Ákost, a Miskolci Egyetem tanárát, a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület elnökét. Helyet kap még a testületben Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnöke, a hatodik tagot pedig a Transparency International delegálhatja.

Györgyi Kálmán - aki Takács Albert távolléte esetén a testület elnöki teendőit látja el - elmondta, hogy egy 18 fős listáról választották ki a civil szféra képviselőit. A felkért személyeket szakmai referencia alapján, illetve intézmények közül válogatták ki - tette hozzá, megemlítve, hogy előzetesen már egyeztettek velük arról, vállalnák-e a feladatot. A most megalakult testület így szeptember 6-án már teljes ülést tarthat.

A csütörtöki alakuló üléssel kapcsolatban Györgyi Kálmán elmondta: áttekintették a jelenleg rendelkezésre álló helyzetelemző anyagokat, a 2007 végéig tervezett munkatervet, illetve a testület ügyrendjét. Utóbbiakat szeptemberben erősítik meg, a most felkért tagokkal közösen.

A miniszteri főtanácsadó szólt arról is, hogy a tervek szerint minden hónapban összeülne a testület, a jelenleg rendelkezésre álló anyagokból összeállítanának egy áttekintést a magyarországi korrupciós helyzetről és közvélemény-kutatást is végeztetnének. Az elképzelések szerint még karácsony előtt, decemberben elkészülne a korrupcióellenes stratégia első változata; a 2008-2010-re vonatkozó tervezetről, és az ahhoz kapcsolódó cselekvési programról a kormány február első napjaiban már dönthetne. Kitért arra is, hogy szeretnék a stratégiát társadalmi vitára bocsátani.

Az Antikorrupciós Koordinációs Testület létrehozásáról ez év júniusában született kormányhatározat. A kormány részéről az egészségügyi miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, az igazságügyi és rendészeti miniszter, az önkormányzati és területfejlesztési miniszter, a pénzügyminiszter és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter tagja a testületnek. A nem kormányzati állami intézmények közül a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzések Tanácsa, az Állami Számvevőszék és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökét, valamint a legfőbb ügyészt és az adatvédelmi ombudsmant kérte fel a kormány, hogy vegyen részt meghívottként a testület munkájában.