Ferihegyi sztrájk: késésekkel kell számolni

Vágólapra másolva!
Sztrájk kezdődött vasárnap délután fél 5-kor Ferihegyen. Az utasoknak várhatóan késésekre kell felkészülni, miközben a Budapest Airport szóvivője este 8-kor azt mondta: normalizálódik a helyzet. A szakszervezetek 9-10 százalékos béremelést követelnek, miközben a munkáltató 6,2-t adna.
Vágólapra másolva!

Lassan normalizálódik a helyzet a Ferihegyi repülőtéren, miután az este hétórás műszakváltást követően kevesebben sztrájkolnak az utasbiztonsági feladatokat ellátók közül - mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője vasárnap este nyolc órakor az MTI-nek.

A szóvivő közölte, hogy az 1-es és a 2-es terminálon is kisebbé váltak a sorok és kezd rendeződni a helyzet. Hozzátette azonban, hogy a vasárnap induló járatoknál az utasoknak még jelentős késésekkel is számolniuk kell.

A Ferihegyről induló utasoknak várhatóan késésekkel kell számolniuk, miután a repülőteret üzemeltető Budapest Airport munkavállalóit tömörítő szakszervezetek délután fél öttől éjfélig sztrájkot hirdettek.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a sztrájk első óráját követően az MTI-nek elmondta, hogy eddig menetrend szerint közlekedtek a gépek a repülőtérről, ám a sorok egyre hosszabbak, így a továbbiakban késésekre kell számítani. Hozzátette, hogy kisebb a gond az 1-es terminálon, a 2-es terminálon azonban már hosszú sorok várakoznak. A munkabeszüntetés miatt a három utasbiztonsági ellenőrző kapuval szemben jelenleg csak egy működik

A munkabeszüntetés kezdetekor azt mondta a szóvivő, hogy felmérik: mennyi munkavállaló csatlakozik a sztrájkhoz. Hozzátette: a sztrájk éppen a vasárnap délután csúcsforgalomban kezdődött, ez éjfélig 87 érkező és 93 induló járatot érinthet.

Pető Alfréd, a sztrájkbizottság elnöke az MTI-nek azt mondta: mivel a sztrájkot hirdető érdekképviselethez tartozó munkavállalók üzemeltetik a repülőteret, biztosítják, végzik az utasbiztonsági ellenőrzéseket, ezért a munkabeszüntetés várhatóan érezhető hatással lesz a forgalomra.

Fotó: Pályi Zsófia

Normalizálódik a helyzet

A szakszervezetek 9-10 százalék közötti béremelési követelésével szemben a munkáltató 6,2 százalékot javasolt, amit az érdekképviseletek elfogadhatatlanul alacsonynak tartanak. A sztrájkot a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete hirdette meg 16 órától éjfélig. Ahogy szombaton közölték: a munkabeszüntetéshez más érdekképviselethez tartozó munkavállalók is csatlakozhatnak, így az sem kizárt, hogy erre az időszakra megbénítják a ferihegyi forgalmat.