Vágólapra másolva!
Átszervezik a Rendészeti Biztonsági Szolgálatot, és régi-új nevet is kap a szervezet: Készenléti Rendőrségnek fogják hívni. Az átszervezés során megszűnik az egységes autópályarendőrség - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Átnevezik és átszervezik a Rendészeti Biztonsági Szolgálatot (Rebisz) - írja a Népszabadság. A szervezetet ismét Készenléti Rendőrségnek fogják hívni, a lap szerint már szeptembertől.

A Rebisz létrehozásakor - Lamperth Mónika belügyminisztersége alatt - hatékonyabb működést vártak az oda betagolt rendőri egységektől, így a rohamrendőröktől, a speciális egységektől, a Repülőtéri Biztonsági Szolgálattól, az ORFK légi rendészeti parancsnokságától, az akkor szerveződő autópályarendőrségtől, az állami futárszolgálattól és a lovas alosztálytól. A Bencze József rendőrfőkapitány által elrendelt újabb átszervezésnek ugyanaz lesz a célja, mint a három évvel ezelőtti, milliárdos költségű átalakításnak: a nagyobb hatékonyság.

Az átszervezés során a határőrség és a rendőrség repülőtéri szolgálatait összeolvasztják és megszüntetik az egységes autópályarendőrséget. A lap szerint elsősorban a megyei főkapitányok lobbiztak az autópályarendőrség megyénkénti felosztása mellett, főként annak átlagosnál jobb felszereltsége (nagyteljesítményű autók, sebességmérő technológia) miatt. Az állami futárszolgálatot is átalakítják, bizonyos küldeményeket szervezeten belül is csak pénzért szállítanának - írja a Népszabadság.

Az országos rendőrfőkapitány - két nappal a Népszabadság-cikk után - az MTI-nek cáfolta, hogy már szeptembertől átalakul a Rebisz. Bencze József hangsúlyozta: csak januártól, a rendőrség és határőrség integrációjától alakul át a szervezet.