Juscsenkós arc nem lesz a guar-gumitól

Vágólapra másolva!
Hiába kanalazna valaki magába éveken keresztül napi több doboz dioxinnal szennyezett adalékot tartalmazó krémtúrót, akkor sem szenvedne olyan súlyos mérgezést, mint a hatósági tájékoztatóban is emlegetett Viktor Juscsenko ukrán államfő. A magyarországi termékekben esetleg megjelenő szennyező anyag kockázatáról eltérnek a szakértői vélemények. Egy élelmiszeripari mérnök szerint az idősek, a csecsemők és a terhes anyák veszélybe kerülhetnek, az állami intézet szerint viszont nem kell komolyabb mérgezéstől tartani.
Vágólapra másolva!

Rövidtávon bőrkiütéseket és allergiát, hosszútávon pedig rákos megbetegedéseket is okozhat a legyengült immunrendszerű embereknél, ha olyan élelmiszert fogyasztanak, amelynek az egyik összetevője dioxinnal szennyezett - mondta az [origo]-nak Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök, az Oltalom Alapítvány civil szervezet tanácsadója.

Az, hogy a hazai boltokban találhatók-e még ilyen élelmiszerek, a hatóságok szerint legkorábban csütörtökön derülhet ki, addigra készülnek el ugyanis az első hazai dioxin-vizsgálatok.

Hogy Magyarországra is érkeztek szennyezett élelmiszerek, azt követően merült fel, hogy a svájci Unipketin gyümölcsfeldolgozó vállalat múlt hétfőn bejelentette: tudtán kívül több európai országba szállított rákkeltő dioxinnal szennyezett élelmiszeripari adalékot, úgynevezett guar-gumit. A stabilizátorként használt E-412-t, vagyis a guar-gumit Indiából importálta a cég. Az anyagot többféle élelmiszer gyártása során használják, többek között húsipari készítményekhez (például májkrémek), tejtermékekhez (ízesített joghurtok, krémtúrók), szószokhoz, levesporokhoz, sütőipari, édesipari termékekhez (fagylaltpor).

A Svájcból érkező szennyezett szállítmányt már kivonták a forgalomból, ezek nem is kerültek a boltokba. Ennek ellenére a hatóságok azt kérték, hogy minden olyan cég vizsgáltassa be saját termékeit, amelyek Indiából érkező, vagy bizonytalan származású guar-gumit használnak fel. Ennek oka, hogy a szennyezett indiai szállítmányokban igen magas volt a dioxin aránya, egyes szállítmányokban több mint százszorosa volt az előírt értéknek. A guar-gumi azonban csak adalék az élelmiszerben, így annak felhasználásával jelentősen hígul a szennyezettség.

A vulkánkitörésekkor, erdőtüzekkor vagy kipufogógáz eregetése során keletkező dioxion már kis mennyiségben is rákkeltő. A vegyi anyag a daganatos megbetegedések mellett születési rendellenességet, szexuális zavart is okozhat. Gyetvai Béla, a hazai vizsgálatokat végző Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság (ÉTBI) helyettes vezetője szerint akkor sem kell számítani ezekre a drasztikus hatásokra, ha kiderül, hogy szennyezett guar-gumi van az élelmiszerekben. Gyetvai szerint, ha egyes élelmiszerekben van is méreg, azok nem jelentenek kockázat, mivel hamar kivonnák a forgalomból.

Pár hét alatt pedig nem lehet akut mérgezést összeszedni, ha valaki falánk módon napi több kilót enne ilyen élelmiszerekből, akkor is gyomorrontást szedhetne össze - mondta Gyetvai, aki szerint Viktor Juscsenko ukrán elnökkel történt dioxin mérgezéshez hasonló tünetek akkor sem fordulhatnak elő, ha éveken keresztül fogyasztana valaki dioxinnal szennyezett guar-gumit tartalmazó krémtúrót és májkrémet. (Juscsenko fotója szerepelt a hivatalos tájékoztató anyagban is.) Ebben az esetben viszont már megnőhet a rákos megbetegedés előfordulásának az esélye - mondta az igazgatóhelyettes.

Forrás: MTI
Juscsenkót hozták példának

Más véleményen van viszont Tóth Gábor, az Oltalom Alapítvány civil szervezet tanácsadója. Az élelmiszeripari mérnök szerint normál esetben igaza van az ÉTBI-nek, a problémát az jelenti, hogy az emberek általában nem egy rákkeltő anyagnak vannak kitéve, hanem többnek, ráadásul ennek hatásai nem összeadódnak, hanem szorzódnak. Tóth szerint egy egészséges emberre valószínűleg nem lenne hatással egy ilyen dózis, a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkre, a csecsemőkre, az idősekre, és a terhes nőkre viszont hatással lehet az előírt mértéket meghaladó dioxin.

Az élelmiszeripari mérnök a rövid távú hatások között említette, hogy a bőr felületén kelések keletkezhetnek, allergia alakulhat ki, gyengülhet a fogamzó képesség. Tóth szerint ehhez több napon keresztül kell fogyasztani a dioxinnal erősen szennyezett élelmiszert. Ha pedig egy legyengült immunrendszerű ember hosszabb távon van kitéve ennek, akkor kialakulhatnak a rákos megbetegedések is.