Tűzoltóhalál után se javult a helyzet

Vágólapra másolva!
A tűzoltók nagy részének nem megfelelő a felszerelése: több évtizedes védőruhát és tűzoltókészüléket használ több lánglovag, a sisakok nagy részén pedig nincs lámpa - derül ki abból a vizsgálatból, amelyet ombudsmanként még Takács Albert mostani igazságügyi miniszter kezdeményezett. Egy évvel ezelőtt volt a Műegyetem épületében az a tűz, amelyben meghalt 3 tűzoltó.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt, augusztus 8-án keletkezett a Műegyetem K épületének pincéjében az a tűz, amelynek oltása során három tűzoltó meghalt, hét másik pedig füstmérgezést szenvedett. Magyarország legsúlyosabb tűzoltó-katasztrófáját az okozta, hogy a tűzoltók a sűrű füstben eltévedtek, légzőkészülékükből kifogyott a levegő, és megfulladtak. A fővárosban szerdán koszorúzással, kopjafaavatással és koncerttel emlékeznek az elhunyt tűzoltókra.

Időközben elkészült az az ombudsmani vizsgálat, amelyet még Takács Albert helyettes ombudsmanként kezdeményezett a tragédia után. Az elkészült jelentést Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos jegyzi, mivel Takács időközben igazságügyi miniszter lett. Az ombudsmani hivatal munkatársai a vizsgálat során 10 tűzoltóságot kerestek fel személyesen, 6 parancsnokságnak pedig írásban tettek fel kérdéseiket.

A vizsgálat megállapítja, hogy a megkeresett tűzoltóságok többségében nem megfelelő a tűzoltók felszereltsége. A hivatal munkatársai találtak olyan 20 évnél idősebb védőruhákat, amelyek már elhasználódottak voltak. A sisaknál a leggyakoribb probléma az volt, hogy a legtöbb nem volt felszerelve lámpával. A tűzoltó készülékek többségét még az 1980-as években szerezték be.

A jelentés szerint ezek hiába vannak jó állapotban, aggodalomra ad okot, hogy a készülékek már elavultak, jóval nehezebbek az újabbaknál, ráadásul 10 százalékkal kevesebb levegőt tudnak tárolni. A laktanyák állapota is kifogásolható, többségük felújításra szorul. Több vizsgált laktanya nem felel meg az alapvető higiénés feltételeknek: kevés a zuhanyzó, a WC-k leamortizált állapotban vannak. Az ombudsman szerint a szarvasi épület kapcsán pedig az is kétséges, hogy az alkalmas-e laktanyának.

Az ombudsmanok kifogásolják azt is, hogy egyes tűzoltóságoknak több esetben nem esik egyben a működési (ahol tűzoltási, mentési feladatot végeznek) és az illetékességi (ahol szakhatósági és tűzvizsgálati tevékenységet végeznek) területük. Ez azért jelent problémát, mert előfordulhat, hogy a kiérkező tűzoltók csak a helyszínen szereznek tudomást egy épület létéről vagy egy meglévő funkcióváltásáról.

Megemlíti a jelentés azt is, hogy miközben a kormányprogram célkitűzésként tartalmazza, hogy a katasztrófavédelem elhárítását az ország bármely pontján 15-20 percen belül kell biztosítani, egyes településeket a tűzoltók csak 30-60 perc alatt tudnak megközelíteni. A jelentés azt javasolja a pénzügyminiszternek, hogy a mindenkori költségvetés összeállításakor vegye figyelembe a tűzoltóság igényeit. A kormányfőnek pedig többek között azt javasolja, hogy a 15-20 perces beavatkozási határidő biztosítását tekintse kiemelt célnak.