Elhunyt Zimányi Tibor, az ellenállási szövetség elnöke

Vágólapra másolva!
Meghalt Zimányi Tibor, a Magyar Nemzeti Ellenállási Szövetség elnöke. A Recski Szövetség megszervezőjét, volt MDF-es országgyűlési képviselőt 85 éves korában érte a halál.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hajnalban elhunyt Zimányi Tibor, a Magyar Nemzeti Ellenállási Szövetség (MNESZ) elnöke - közölte csütörtökön Szász András, a szövetség alelnöke. Zimányi Tibor 1996 óta töltötte be az ellenállási szövetség vezetői posztját, és tagja volt a Szabadságharcosokért Alapítvány kuratóriumának is.

Miután végzett a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdasági és Kereskedelmi Karán, Zimányi Tibor 1944-ben a Demokratikus Diákfront ellenállási csoportjának szervezője, a Magyar Diákok Szabadságfrontjának egyik alapítója volt. A nyilasok bebörtönözték, de megszökött. 1945-47-ig rendőrtisztként dolgozott, majd kilépett a testületből.

1948-ban a rákosista hatóságok letartóztatták, internálták, és Recsken raboskodott. 1952-1956 között segédmunkásként dolgozott, 1956-ban részt vett a Magyar Értelmiség Forradalmi Bizottságának munkájában. Ezért 1957-ben letartóztatták és öt évre elítélték, de három év után kiszabadult. Tíz évig részben fizikai munkásként, részben műszaki fordítóként, 1970-től pedig különböző kisipari szövetkezeteknél főkönyvelőként dolgozott.

1988-ban Zimányi megszervezte a Recski Szövetséget, majd az 1990-es években ő volt a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke, illetve a Független Rehabilitációs Bizottság elnöke. 1989-ban belépett a Magyar Demokrata Fórumba, amelynek országgyűlési képviselője volt négy évig. 1991-ben 1956-os emlékérmet kapott, majd a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is átvehette.