Vágólapra másolva!
Egyszemélyben Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke felel majd az augusztus 20-i rendezvények lebonyolításáért. A tavalyi tragikus tűzijáték után a kormány idén többek között a személyi felelős megnevezésével szeretné biztosítani a rendet.
Vágólapra másolva!

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára lesz az augusztus 20-i ünnepségek egyszemélyi felelőse a kormány részéről - tudta meg kormányzati forrásból pénteken az MTI. Daróczi Dávid kormányszóvivő egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy az augusztus 20-i rendezvények biztonsági előkészületeit koordináló operatív törzs ülésén döntenek arról, ki lesz a kormány részéről az ünnepségek személyi felelőse. Az operatív törzs augusztus 20-ig még tart ülést, és a nemzeti ünnepen is figyelemmel kíséri az eseményeket.

Tavaly augusztus 20-án, a tűzijáték ideje alatt tomboló vihar több halálos áldozatot követelt. A szervezők mellett a kormány felelőssége is felmerült, de végül a Miniszterelnöki Hivatalon belül csak alacsonyabb rangú tisztviselőket vontak felelősségre. Az ellenzék bírálta az eljárást, mert a vizsgálatot Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter vezényelte le, aki a MeH első embereként a rendezvény megrendelője is volt egyben.

Idén több intézkedést tett a kormányzat annak érdekében, hogy az ünnep résztvevői nagyobb biztonságban legyenek. A tűzijáték rendezőinek részletes biztonsági tervet kellett készíteniük, meghatározva ebben az illetékes szervezetek közötti kommunikáció módját, a mentők számát, vagy a kiürítési útvonalakat.

Októberben módosították a nemzeti és állami ünnepek előkészítéséről és lebonyolításáról szóló kormányhatározatot. Ennek lényege: az adott rendezvény elhalasztására, vagy megszakítására illetékes "operatív törzs" felügyeli majd a programokat világos személyi felelősségi hatáskörökkel. Mindezzel a múlt évben több halálos áldozatot követelő tragikus 20-i eseményekhez hasonló esetet szeretné elkerülni a kormányzat.