Hatvan évig maradtak itt egy amerikai katona maradványai

Vágólapra másolva!
Amerikai-magyar együttműködéssel sikerült feltárni annak az amerikai katonának a nyughelyét, akinek a gépét 1944-ben Magyarország fölött lőtték le német harci repülőgépek. Így földi maradványai több mint hatvan év után kerülnek haza, a családjához.
Vágólapra másolva!

Halála után 63 évvel térnek haza egy amerikai katona földi maradványai Magyarországról. Martin F. Troy törzsőrmester azon a B-24H - közismertebb nevén Liberator - típusú repülőgépen szolgált, amelynek nyolctagú személyzete 1944. június 30-án zuhant le a Balaton-felvidéken, Nemesvitán. A német harci gépek által lelőtt amerikai gép hét túlélője német hadifogságba került, a törzsőrmester földi maradványait azonban csak idén júniusban találták meg és tárták fel. A feltárást lezáró "Megemlékezési dokumentumot" az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója írta alá pénteken Budapesten.

A hadtörténeti múzeum főigazgatója, Holló József elmondta, hogy együttműködtek az amerikai Hadifogoly és Eltűnt Katonákat Nyilvántartó Egyesített Parancsnokságával (JPAC), így sikerült megtalálni és feltárni a második világháborús emlékhelyet. Magyarország területén a mostani ismeretek szerint még 30 amerikai katona nyugszik, az ő nyughelyük megtalálásában is közreműködik a JPAC.

Hazánkban több tucat világháborús repülőgép is van még vízben vagy föld alatt. "Ezek mind hadisírnak minősülnek, ezért fontosabb először az embert keresnünk", azokat a maradványokat, amelyekből megállapítható, hogy kik voltak a gépen - mondta a múzeum főigazgatója. Magyar katonák földi maradványai ugyanakkor 54 országban vannak még szerte a világban - tette hozzá.

April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete az Egyesült Államok kormánya és az elhunyt katona családja nevében köszönte meg a feltárás során végzett amerikai és magyar résztvevők munkáját. A nagykövet fontosnak nevezte ezt, mert minden amerikai katona "abban a hitben halt meg, hogy az anyaföldben nyugodhat" majd.