Duplaannyi biztonsági vigyáz a nézőkre a tűzijáték alatt

Vágólapra másolva!
A Duna két partján 100-100 biztonsági őr vigyáz majd a tűzijáték nézőire augusztus 20-án - közölte a kormányszóvivő. A mentők számát is megemelik: összesen 40 kocsi lesz készenlétben aznap este.
Vágólapra másolva!

Megduplázta az az augusztus 20-i tűzijáték alatt szolgálatot teljesítő biztonsági őrök számát a fővárosban a Miniszterelnöki Hivatal. Mindkét rakparton 100-100 ember ügyel majd a nézők biztonságára - közölte vasárnap Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A MeH biztonsági őrein kívból a Red Bull Air Race biztonsági csapata is felajánlotta segítségét, ők egészen este 22 óráig teljesítenek majd szolgálatot. A hatóságok használhatják a légi rendezvény kommunikációs eszközeit is, így az általuk kihelyezett kivetítőket és hangszórókat is felhasználhatja majd. A MeH továbbá mobil, autós hangosbemondók segítségével is ad információkat és a rakparton is lesznek menekítési táblák, jelzések, amelyek szükség esetén segítik a tájékozódást.

A fokozott biztonsági intézkedések értelmében 23 helyett több mint 40 mentőautó áll majd készenlétben a rendezvényen, és a tűzijáték alatt ez kiegészül sürgősségi ambulanciával is. Az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központjában a rendezvények alatt folyamatosan egy koordinátor tartja majd a kapcsolatot a szervezőkkel, illetve az operatív törzzsel, és irányítja a mentőautókat.

A rendezvények kiürítési terveit a szakhatóságokkal, biztonsági szakemberekkel közösen szerdán véglegesíti az ünnepség biztonságát felügyelő operatív törzs.

A Fidesz a fokozott biztonsági intézkedésekre így regált: "azt vártuk, hogy ma a kormányszóvivő az egyetlen helyes bejelentést teszi meg: visszavonják Gál J. Zoltán augusztus 20-i főkoordinátori megbízatását". Ezt Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője közölte vasárnap. A Fidesz szerint "arcátlan cinizmus és felelőtlenség" Gál J. Zoltánra bízni a rendezvények felügyeletét, mivel Szilvásy György (akkori) kancelláriaminiszter "tette ugyanis egyértelművé a tavalyi tragédia másnapján, hogy Gál J. Zoltán jogosult lett volna leállítani az öt ember életét követelő 2006-os tűzijátékot".