Eloltották a tüzet a Hortobágyon

Vágólapra másolva!
Szerda estére megfékezték a több száz hektárra kiterjedő tüzet a Hortobágyon. A tűzoltók a legmagasabb veszélyességi fokozat mellett dolgoztak Nádudvar közelében. Több tanyát ki kellett üríteni, a tűz a Hortobágyi Nemzeti Park területét is elérte.
Vágólapra másolva!

Már nem lángol a Hortobágy, este 10 órára eloltották a korábban 800 hektáron tomboló tüzet. A tűzoltók az esti órákban az 5-ös, legmagasabb veszélyességi fokozat mellett, 16 gépjárművel és mintegy 70 emberrel vonultak ki Nádudvar közelébe, mert lángra kapott a puszta - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán.

Égtek a legelők, a nádasos és a zsombékos területek, a tűz elérte a Hortobágyi Nemzeti Park területét is - mondta el Dobson Tibor. Kerek László, a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese szerint az égő sás, nádas és gyep körülhatárolásán, oltásán, majd "lefeketítésén" szolnoki és Békés megyei tűzoltók is dolgoznak, és valószínűleg hajnalig maradnak a helyszínen.

A térségben 18-20 hodály, gazdasági épület van, amelyekből kimenekítették az állatokat. Embereket menteni nem kellett, személyi sérülés nem történt - tette hozzá Kerek László.

Sándor István, a HNP igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a tűz nem okoz maradandó károkat a pusztai életközösségben. Emlékeztetett rá, hogy legutóbb 2002-ben volt hasonló nagyságú tűz a Hortobágyon.

Az [origo] úgy tudja, hogy a tűzben rengeteg szénabála és egy bálázógép is leégett. A Hortobágyi Nemzeti Park eddigi információi szerint a gép gyulladt ki először, és arról terjett át a tűz a pusztára. A pusztai tűz körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják.