Nem szólt a Fidesznek kilépéséről Lengyel

Vágólapra másolva!
Kilép a Fidesz-KDNP frakciószövetségből Lengyel Zoltán, akiről a közelmúltban állítólag őt ábrázoló meztelen képek jelentek meg. A politikus indoklása szerint pártját szeretné megóvni az őt ért támadásoktól. A Fidesz tudomásul veszi Lengyel Zoltán kilépését a párt parlamenti frakciójából, bár egyelőre csak a médiából értesültek róla. A távozással a politikus párttagságát is elveszíti.
Vágólapra másolva!

A parlament őszi ülésszakától független képviselőként dolgozik tovább Lengyel Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője - hangzott el az MTV szerda esti Híradójában. Lengyel az MTI-nek adott szerda esti nyilatkozata szerint azért lép ki a Fidesz-KDNP frakciószövetségből, hogy az őt ért támadások és "lejáratókampány" ne okozzon kárt a képviselőcsoportnak. "Nem volt könnyű döntés ennyi év után" - fogalmazott a képviselő, aki 2002 májusa óta tagja a Fidesz parlamenti frakciójának.

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség tudomásul veszi Lengyel Zoltán - egyelőre csak a sajtón keresztül közölt - döntését arról, hogy elhagyja a Szövetség parlamenti frakcióját. Egyebekben az ügyet nem kívánjuk kommentálni" - olvasható Cser-Palkovics Andrásnak, a Fidesz helyettes szóvivőjének csütörtöki közleményében.

Cser-Palkovics az MTI kérdésére ugyanakkor azt is elmondta, hogy Lengyel döntésével párttagságát is elveszíti. "A Fidesz alapszabálya szerint, amennyiben a párt országgyűlési vagy kormányzati képviselője kilép a képviselőcsoportból, azt a pártból történő kilépési nyilatkozatnak kell tekinteni" - magyarázta a helyettes szóvivő.

A politikusról a múlt héten egy állítólag őt ábrázoló meztelen képsorozat jelent meg az interneten: a képek a sajtóban is megjelentek, az Index és a Blikk is azt állította, hogy azokon Lengyel Zoltán szerepel. A politikus ügyvédje ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a képeket összemontírozták, Lengyel testalkata egészen más a valóságban, mint a fotókon. Lengyel pert tervez a képeket közlő médiumok ellen, és több milliós kártérítést követel.

A képviselő a kilépésről szólva hangsúlyozta, hogy saját elhatározásából hagyja ott a Fidesz-frakciót, erről csütörtökön levélben fogja tájékoztatni Navracsics Tibor frakcióvezetőt. Kérdésre válaszolva elmondta: független képviselőként továbbra is Fidesz-frakcióval szavaz majd az Országgyűlésben. A hír kapcsán a képviselő ügyvédje, Futó Barnabás közölte: elképzelhető, hogy "miután tisztázta magát", Lengyel újra visszaül majd a frakciószövetség soraiba.

Nem lepődtek meg

Az MTI fideszes körökből származó információi szerint a pártban nem okozott nagy meglepetést Lengyel Zoltán döntése, többen azonban sérelmezik a képviselő azon állítását, hogy az ügy kipattanása óta ne keresték volna a frakcióból. A Fidesz ugyanis többször közölte, hogy nem tudják elérni a politikust, mint ahogy az [origo] is hiába próbálta megszólaltatni a tisztázatlan pucérfotókkal kapcsolatban.

Az ügy kirobbanása után az MTI fideszes forrásai szerint az ellenzéki párt több vezetője megorrolt Lengyelre, mert az nem jelentkezett a pártnál a helyzet tisztázására. Lengyel mindezt azzal magyarázta, hogy jelenleg még szabadságon van, és még korábban, egy rendőri igazoltással kapcsolatos ügye után meghagyott egy telefonszámot, amin bármikor elérhető a Fidesz-frakció és ügyvédei számára is. "Az ügyvédeimmel napi kapcsolatban vagyok, a frakciótól pedig nem kerestek ezidáig ezen a számon" - állította.

Az [origo] egyébként úgy tudja, hogy az Index által közölt képek nem mostanában készültek. Egyik volt munkatársunk 2005 őszén már kapott egy olyan e-mailt, amely elmondása szerint pontosan ezeket a fotókat tartalmazta. A levél akkor tudomása szerint több újságíróhoz is eljutott.