A "Made in China" hitele miatt izgul Kína

Vágólapra másolva!
A "Made in China" felirat hitelét féltik a kínai hatóságok a héten kirobbant játékvisszahívási botránytól. Egy babából kieső mágnest lenyelhetnek a gyerekek, egy kisautó festéke mérgező ólmot tartalmaz, de volt gond más játékszerekkel is. A játékok hazai forgalmazója szerint általánosságban nem lehet elítélni se a játékgyártókat, se a kínai gyárakat: a szabályozás és az ellenőrzés szigorú, ráadásul a probléma is belső vizsgálatoknál bukott ki.
Vágólapra másolva!

Nem a Mattel játékgyártó által előírt festékgyártól vásárolt festéket az a kínai játékgyár, ahol ólmot tartalmazó kisautók készültek, így csúszott hiba a játék gyártásába - mondta az [origo]-nak Tóth Tibor, a Mattel játékainak itthoni forgalmazója azután, hogy a cég kedden közleményben tudatta: visszahívja egyes játékait, mert azok veszélyesek.

A mérgező festékkel készült autók mellett a Polly Pocket babákról derült ki, hogy könnyen kieshet belőlük egy apró mágnes, amelyet a gyerekek lenyelhetnek. A mágnesek összetapadhatnak a beleikben és gyulladást, elzáródást okozhatnak. Ha pedig véletlenül a tüdőbe kerülnek, azonnali operációra van szükség - áll a babákat forgalmazó cég felhívásában.

A veszélyes játékok egyelőre nem okoztak egészségkárosodást, a Mattel belső vizsgálatán derült ki, hogy gond van velük. A nemzetközi felhívás hatására ezek a játékok a napokban már el is tűntek a boltok polcairól. A problémás játékokat visszaszolgáltató vevőket úgy kárpótolják, hogy a nagykereskedő által meghatározott áron a szülők vásárolhatnak egy másik Mattel-terméket. Az [origo] által felkeresett játékboltba egyelőre senki nem vitt vissza játékokat, de a raktárban kallódott belőlük néhány. Azok pár napja még a polcokon voltak, de most bevették őket.

A magyarországi forgalmazó szerint nem lehet általánosan a kínai játékgyárakat átkozni a hibák miatt. A játékok 90 százaléka Kínában készül és a megrendelő szigorú követelményeket állít a gyárak elé. A Mattel például csak olyan gyárakkal dolgozik, amelyek a saját tulajdonában vannak, vagy kizárólagosan nekik termelnek - mondta a forgalmazó.

A visszahívott játékok ügye annyira komoly, hogy a veszélyes játékokat szállító egyik kínai gyár igazgatója öngyilkos lett a botrány kirobbanása után, a férfi felakasztotta magát az egyik raktárukban. Ő volt annak a gyárnak az igazgatója, amelyhez az előző visszahívás kötődött: augusztus elején a Mattel leányvállalatának, a Fisher Price-nak a játékait kellett visszavonni, mert ólmot mutattak ki a Szezám utca című mese figuráinak festékében. A Mattel a visszahívás költségeit a gyárra terhelte, ezzel csőd szélére juttatta őket.

Az illetékes kínai hatóság ideiglenesen megtiltotta, hogy a gyár exportra termeljen. Hasonlóképpen büntették meg azt a gyárat, amelyik a Thomas és barátai meséből ismert játék mozdonyait gyártotta - abban az esetben is ólmot találtak a játékok festékanyagában.

A játékgyártás vezető iparág Kínában, ezért az ország központilag próbál fellépni, hogy a "Made in China" címke ne jelentsen egyet a rossz minőséggel - írta a Time. A kormány szigorú intézkedéseket ígér a hibázó cégekkel szemben és új biztonsági szabályokat írt elő.

Nem csak játékokat érintő kínai visszahívás volt az utóbbi években: a legsúlyosabb halálos áldozatokat is követelt, akkor egy kínai bébitápszerről derült ki, hogy egyáltalán nincs benne tápanyag. Egy másik tápszerben pedig betegséget okozó baktériumot mutattak ki.