Elmaradt a Szent Jobb körmenet a vihar miatt

Vágólapra másolva!
A Budapestet elérő vihar miatt elmaradt a hagyományos augusztus 20-i Szent Jobb körmenet. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat piros jelzést adott ki Pest megye területére. Az [origo] tudósítója szerint a fővárosi Duna-part szinte teljesen kiürült.
Vágólapra másolva!

Elmaradt a budapesti Szent István Bazilika körüli, hétfő estére tervezett Szent Jobb körmenet az eső miatt - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei hivatal az MTI-vel. Tóth János Csaba elmondta: az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott tájékoztatás alapján döntöttek arról, hogy nem tartják meg a körmenetet.

Az [origo] tudósítója szerint a fővárosi Duna-part nem sokkal a Red Bull Air Race befejeződése után szinte teljesen kiürült, este hétkor szinte senki nincs az utcán. A fővároson este hét körül haladt keresztül a viharfront. Az [origo] Időjárás rovatát működtető ICI Interaktív Meteorológia előrejelzése szerint az eső nem biztos, hogy eláll este kilencig, a tűzijáték tervezett kezdetéig, és előfordulhat, hogy az éjszaka folyamán újabb viharok érik el Budapestet, erős széllel és heves esőzéssel.

Az Operatív Törzs este 8 órakor dönt arról, hogy megtartják-e az augusztus 20-i budapesti ünnepségeket záró tűzijátékot - mondta Gál J. Zoltán, az Operatív Törzs irányítója az MTI-nek. A meteorológiai jelzésekből este nyolc óra körül lehet konkrétan látni, hogy a kilenc órára tervezett tűzijáték idején milyen lesz az időjárási helyzet.

A Komárom-Esztergom megyei Oroszlányban és Vértesszőlősön a vihar miatt nem tartották meg az augusztus 20-i tűzijátékot - mondta az MTI-nek a megyei katasztrófavédelem. Tatán szintén elmaradt az Öreg-tó vizére tervezett lézershow, az eseményt pénteken 20.30 órakor tartják meg.

A vihar Dél-Pesten utakat torlaszol el és autóra is esett letört faág - tájékoztatta Bérczi László, tűzoltó alezredes az Operatív Törzs tagja az MTI-t. A vihar miatt fél nyolcig nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat a XIX., a XX., és a XI. kerületben, de ez a szám folyamatosan nő.