Még vitázik a koalíció a biztosítási régiókon

Vágólapra másolva!
Három lépcsős ellenőrzési rendszert építenének ki az új egészségbiztosítási rendszerben - ebben sikerült megállapodniuk kedden a koalíciós pártoknak. Abban viszont még nem jutottak egyezségre, hogyan határozzák meg, és mekkorák legyenek a biztosítási pénztárak által ellátott régiók területe.
Vágólapra másolva!

Az egészségbiztosításról tartott egyeztetésen a koalíciós pártok megállapodtak abban, milyen lesz az ellenőrzési rendszer, illetve abban, hogy a parlamentnek továbbra is jelentős szerepe lesz a biztosítási csomag meghatározásában - közölte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden.

A megbeszélés után Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa részletesebben is beszélt arról, hogy az ellenőrzés három lépcsős lesz. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) továbbra is ellenőrzi a szolgáltatóknál a működési feltételek meglétét, de ezt tovább akarják még fejleszteni egy akkreditációs rendszerré. Azt, hogy mire fizet a biztosító, a pénztárak fogják ellenőrizni, nagyobb odafigyeléssel, érdekeltséggel - tette hozzá. Végül a harmadik a biztosítási felügyelet, amely a pénztárak működését kontrollálja, és védi a biztosítottak érdekeit.

Kökény elmondta, hogy a pénztárak a biztosítási csomag tekintetében nem kínálhatnak különböző szolgáltatásokat, azokat egységesen a törvény határozza meg, és a járulékfizetés mértéke is egyforma lesz. A politikus szerint a megbeszélésen abban sem volt vita, hogy az egységes egészségbiztosítási alapot kezelő szervezetnek, vagyis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utódszervezetének milyen feladatai lesznek, továbbra is ez a szervezet fogja kezelni a gyógyszer- vagy a gyógyászati segédeszköz-támogatást.

Az egyik legfontosabb, még nyitva lévő kérdés, mekkora legyen az egy biztosítási pénztár által ellátandó régió területe. Az MSZP álláspontja az, hogy az összefüggő régiók mentén szervezzük meg az ellátást - mondta Kökény. "Az az igazi vita közöttünk, hogy melyik az a rendszer, ami a lehető legjobban szolgálja azt a célt, hogy igazságosabb legyen az ellátás. (...) Mitől lesz jobb az ellátás az elmaradott régióban, és mitől nem romlik az ellátás a jelentősen túlfejlett régiókban, hogyan kell ehhez szervezni a pénztárat" - mondta Kökény, hozzátéve, hogy erről szól a terület-, és a versenyelv összehangolása. Az egészségpolitikus szerint kezdenek kikristályosodni a pénztáralapítás szabályai, egyértelmű, hogy 5-8 pénztár lesz. A pénztáralapítási szabályok tekintetében a pénzügyi szakembereké a főszerep - tette hozzá.

A koalíciós pártok tovább folytatják az egyeztetéseket. A törvénycsomagot szeptember végig kell benyújtani az Országgyűlésnek, Horváth Ágnes szerint tartható az eredeti határidő, és társadalmi vitát is rendeznek a javaslatokról.