Egymásnak feszülnek a kalászi hatalmasok

Vágólapra másolva!
Leleplezett korrupciós ügyek, szcientológus kapcsolatok - a budakalászi pletykák szerint ezek állhatnak a településen kibontakozó politikai válság mögött. A torzsalkodás oka, hogy néhány fideszes el akarja távolítani a korábban általuk pajzsra emelt polgármestert, aki viszont kapaszkodik a székébe. A hadakozók drámainak állítják be a helyzetet, a falusiak viszont csak a vállukat vonogatják a készülő trónfosztás hallatán. Hatalmi harc dúl a Dunakanyar kapujában.
Vágólapra másolva!

Pozíciója megtartásáért harcol Budakalász jobboldali polgármestere, Parlagi Endre, mivel a legnagyobb frakciót magáénak tudó Fidesz a múlt héten lemondásra szólította fel. A falu első emberét az őszi választásokon még a Fidesz emelte a polgármesteri székbe. A párt azért vonta vissza a támogatását, mert szerintük kiderült: a polgármester kötődik a szcientológiai egyházhoz. Ez magában hordja annak veszélyét, hogy a falu vezetője a döntéseinél nem a település, hanem az egyház érdekeit részesíti előnyben - érvelt a párt.

Mivel Parlagi nem volt hajlandó lemondani, a Fidesz helyi elnöke, Jármai Pál kezdeményezte, hogy a jobboldali többségű képviselő-testület keddi ülésén oszlassa fel magát és írjanak ki új választást. A trónfosztásból végül nem lett semmi, a polgármester ugyanis berekesztette a kérdésről szóló ülést, szerinte ugyanis semmi nem indokolja ezt a lépést. "Az önkormányzat nincs csődben, a féléves mérleg pozitív, csak azért nem lehet valakit lemondatni, mert nem kedvelem" - fejtette ki az [origo]-nak Parlagi. A Fidesz azt tervezi, hogy a közigazgatási hivatalnál támadja meg a döntést.

A szemben álló felek élet-halál harcként próbálják beállítani a helyzetet. A polgármester szerint, ha feloszlik a testület, akkor Kalászon elszabadul a pokol, a Fidesz szerint viszont az elmérgesedett szituációban nem lehet irányítani a települést.

Ön mit oszlatna fel inkább?

A helyieket azonban egyáltalán nem hozták tűzbe a politikai csatározások, az [origo] által megkérdezett tíz budakalászi vagy nem hallott az ügyről, vagy azt mondta, nem érdekli az egész. A politikai aktivitásra csak az a néhány villanypóznára kifüggesztett felirat utalt, amelyen a következő felirat szerepelt: "Ön mit oszlatna fel inkább, a képviselő-testületet vagy a helyi Fideszt? Mert a képviselő-testület nem játszótér!"

A polgármesteri hivatallal szemben megbújó szabóság tulajdonosa faggatózásunkra csak annyit mondott: "A polgármester korrupciós ügyeket fedezett fel, ami nem tetszik a képviselőknek." "Szarakodás az egész történet" - tette hozzá egy munkából hazafelé igyekvő férfi, aki szerint a mondvacsinált ügyek helyett inkább a problémákkal kéne foglalkozni.

Márton András MSZP-s képviselő szerint a krízisként beállított torzsalkodás lényege valójában "kicsinyes hatalmi harc". A szocialista politikus szerint Parlagi még a megválasztása előtt lepaktált a Fidesszel. A megállapodás lényege, hogy megválasztása után a Fidesz helyi elnökét, Jármai Pált teszi meg alpolgármesternek. Márton szerint a polgármester háromszor elő is terjesztette az erről szóló indítványt, amit minden alkalommal leszavaztak. A Fidesz pedig arra gyanakodott, hogy a titkos szavazásokon Parlagi is nemmel voksolt.

Parlagi szerint viszont ebből nem igaz semmi. A testület azért nem választotta meg Jármait, mert alkalmatlan alpolgármesternek - mondta a falu első embere, aki szerint a Fidesz-elnök nem tartja a kapcsolatot az emberekkel, és munkahelye se volt soha. Minderről szerettük volna megkérdezni Jármait is, de nem akart nyilatkozni.

Ingó szcientológus vád

A polgármester elleni, a szcientológus befolyásról szóló vád is kezd kifulladni. A probléma azt követően merült fel, hogy a Heti Válasz által közölt, a száz legbefolyásosabb magyar szcientológust tartalmazó listán felbukkant a polgármester feleségének neve. Verebes Erikáról azt írta a hetilap, hogy a The Boyd School szentendrei nyelviskola vezetője, a cégét pedig a szcientológus vállalkozások szövetsége (WISE) tagként tartja számon. Ezzel kapcsolatban megkerestük a nyelviskolát, ahol kérdéseinkre nem kívántak válaszolni. Parlagi pedig az [origo]-nak tagadta, hogy neki és a feleségének köze lenne a szcientológusokhoz, állítása szerint ő katolikus, és rendszeresen jótékonykodik az egyház javára.

A szcientológus-vádakban kételkedik a helyi MSZP, de még a Fidesz 18 tagú budakalászi szervezetének 10 tagja is elhatárolódott az elnök kezdeményezésétől. Közleményükben ezt azzal indokolták, hogy az ügyben Jármai nem egyeztetett társaival, csupán egyéni sérelmei miatt szorgalmazza a polgármester távozását.

A polgármester szcientológus kapcsolataiban az általunk megkérdezett helyiek közül egyedül egy 50 év körüli nő hitt, aki szerint óriási csalódás lenne, ha fény derülne arra, hogy a jobboldal képviselői sem makulátlanok. "Egy istentől elrugaszkodott, elkorcsosult szekta képviselője nem lehet jobbos polgármester" - tette hozzá az asszony.