Külföldön is aggodalmat kelt a gárdaalapítás

Vágólapra másolva!
Közös levelet intézett Gyurcsány Ferenchez két nemzetközi zsidó szervezet vezetője, amelyben aggodalmukat fejezik ki a Jobbik gárdaalapítási terve miatt. Szerintük ugyanis a fegyveres csoport létrehozása az egész társadalom számára fenyegetést jelent, ezért a kormányzatnak sürgősen lépéseket kell tennie az ügyben. A kormányszóvivő szerint a miniszterelnök még nem kapta meg a levelet.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem kapta kézhez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt a levelet, amelyben a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus elnökei fogalmazták meg aggodalmunkat a Jobbik gárdaalapítási terve miatt - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden. "Ahogy Gyurcsány Ferenc megismeri a levél tartalmát, megfogalmazza válaszát és erről a közvéleményt is tájékoztatja" - tette hozzá.

Ronald S. Lauder és Mose Kantor, a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus elnöke közös levélben kérte a magyar miniszterelnököt, sürgősen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy "megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit használva". Az augusztus 15-i keltezésű levelet kedden kapta meg a távirati iroda brüsszeli irodája.

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke augusztus elején jelentette be, hogy Magyar Gárda néven egyesületet alapított, amelynek célja "a nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése. A jobboldali politikus elmondta: többek között arra is lehetőséget teremtenének, hogy a magyar gárdisták megismerjék a lőfegyverek kezelését, mégpedig magánszemélyként, mert jogi akadályok miatt ezt a gárda keretein belül nem tehetnék meg. Arról is beszélt, hogy a Magyar Gárda tagjainak fekete egyenruhája lesz, rajta Imre király árpádsávos, kilenc oroszlánnal díszített pajzsával.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége néhány nappal később közleményben tudatta: a magyar társadalom többségéhez hasonlóan értetlenül áll azelőtt, hogy a Jobbik néven bejegyzett párt Magyar Gárda elnevezéssel felfegyverkezett harci alakulatot hozott létre, amelynek egyenruhája a megtévesztésig hasonlít a fasiszta mozgalmak öltözékéhez.

Ronald S. Lauder és Mose Kantor közös levelükben - magyar tagszervezetük, a Mazsihisz nevében is - kijelentik, hogy a második világháború fasiszta egyenruháihoz hasonlót használó, fegyveres csoport létrehozásával "ijesztő" fejleményről van szó, amely "veszélyt hordoz magában Magyarország zsidó közösségére és a magyar társadalom egészére" egyaránt. Ezért az aláírók arra kérik Gyurcsány Ferencet, hogy sürgősen tegyen meg minden jogi lépést e fenyegetés megszüntetése érdekében, és azt is jelzik, hogy választ várnak a kormányfőtől.