Sólyom szavát várja gárda-ügyben az MSZP

Vágólapra másolva!
Sólyom László megnyugtató szavára van szüksége sokaknak a Magyar Gárda megalakulásával kapcsolatban az MSZP szerint. A párt elnöksége ezért azt kéri az államfőtől, hogy fejtse ki az álláspontját az ügyben.
Vágólapra másolva!

Az MSZP arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy nyilvánosan fejtse ki álláspontját a Magyar Gárda mozgalommal kapcsolatban - tudatta a párt elnöksége szombaton közleményben. "Sólyom László egyértelmű szava most sokak számára hozna megnyugvást, további hallgatása pedig az ország nagy részének okozna csalódást. Felkérjük tehát az államfőt, fejtse ki nyilvánosan az álláspontját a Magyar Gárda mozgalommal kapcsolatban" - olvasható dokumentumban.

Az MSZP szerint a Magyar Gárda megalakulása "keltette félelem és zavar" eloszlatásában kitüntetett szerepe van a köztársasági elnöknek. Sólyom László a héten nem kommentálta a Magyar Gárda alapítóinak neki címzett levelét.

Az államfő elítéli a félelemkeltésre alkalmas rendezvényeket és a félelemmel való manipuláció eszközét is - reagált a közleményre Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője A főosztályvezető szerint Sólyom László biztos a magyar demokrácia erejében.

A szocialista elnökség egyúttal felszólította a parlamenti erőket, hogy a leghatározottabban utasítsák el a gárda megalakulását, és szakítsanak meg minden esetleges kapcsolatot, politikai együttműködést a "félkatonai alakulat" hátországát adó Jobbik Magyarország Mozgalommal. Az MSZP vezetői szerint a Magyar Gárda kirekesztő, gyűlöletkeltő mozgalom, hiszen a politikai hátterét adó Jobbik Magyarország Mozgalom szélsőjobboldali ideológiát vall.

A kormánypárt támogatja a szombati ellentüntetéseket, de tiszteletben tartja azt a kérést, hogy a közvetlen pártpolitika maradjon távol az eseményektől: se pártjelvények ne tűnjenek fel, se politikai szónoklatok ne hangozzanak el - áll a közleményben. A Magyar Gárda szombaton délután a budai Várban tartja alakuló gyűlését. Az eseménnyel párhuzamosan Budapest több pontján civil szervezetek tartanak ellentüntetéseket.