Szonda: maradt a különbség a pártok között

Vágólapra másolva!
Mind a Fidesz, mind az MSZP támogatottsága emelkedett a nyári hónapok alatt, így megmaradt a közöttük lévő különbség - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján. A közvélemény-kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz közel kétharmados, az MSZP közel egyharmados támogatottságot élvez.
Vágólapra másolva!

Lassan emelkedett augusztusban is az MSZP támogatottsága, négy hónap alatt 4 százalékponttal lettek többen a párt hívei - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján. A közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor a Fidesz esetében is emelkedő a tendencia a Fidesz-tábor mérete három százalékponttal bővült. A választókorú népesség 34 százaléka a Fideszt, 20 százaléka az MSZP-t támogatja. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 59, az MSZP 31 százaléknyi támogatóval rendelkezik, az SZDSZ-t 3, az MDF-et 5 százalékuk támogatta augusztusban.

A kutatásból kiderült, mára a szocialista párt a parlamenti választáson rájuk szavazók kétharmadát, a Fidesz bő nyolctizedét tudta megőrizni. A Szonda Ipsos szerint a közülük az aktívak számíthatnak a pártok szavazói magjának. Ez nagyjából egymillió szavazópolgárt jelent az MSZP, és 1,6 milliót a Fidesz esetében. A hűséges, de visszafogott szavazók számát a Fidesz esetében 400 ezerre, az MSZP esetében 300 ezerre teszi a felmérés. Új szavazókat is a Fidesznek sikerült többet szereznie: táborának háromtizede (800 ezer fő) újonnan érkezett, a mostani MSZP-seknek csupán kéttizede (400 ezer fő) jött a választások óta.

A választókorúak 6 százaléka más pártot jelöl meg kedvencként, mint amelyikre a 2006-os választáson szavazott. A legnagyobb létszámú átáramlás az MSZP-től a Fideszhez történt: körülbelül 120-150 ezren váltottak pártot. Az MSZP szavazóira inkább az elbizonytalanodás jellemző, közülük 600 ezren várakoznak - egyelőre pártkötődés nélkül.