Megszűnt a Magyar Gárda iwiw-es címe

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt megszűnt a hétvégén megalakult Magyar Gárda iwiw-es regisztrációja. A rendszer üzemeltetői azért döntöttek a regisztráció törlése mellett, mert kiugró számú panasz érkezett az iwiw felhasználóitól. Ezek egy része a szervezet politikai tevékenységét kifogásolta, nagy hányaduk szerint pedig a Magyar Gárda által használt oldalt eredetileg más (nem ismert) néven, azaz feltételezhetően más célra hozták létre, így sokan nem is tudtak arról, hogy a szervezet ismerősei között szerepelnek.

A regisztráció átállítása miatt több száz panasz érkezett az ügyfélszolgálathoz az elmúlt hónapban, ezek száma a Magyar Gárda eskütétele előtti napokban nőtt meg jelentősen. Az eskütétel alkalmával Vona Gábor, a szervezet alapítója, és a Jobbik elnöke számolt be róla, hogy a Magyar Gárdának 14 ezer ismerőse van az iwiw-en. Az eskütételt követően ez felment 17 ezerre, majd hétfőn már közel ezer fővel csökkent, miután a felhasználók egy része szembesült vele, hogy tudtán kívül szerepel a Magyar Gárda ismerősei között. Mivel az első panaszok július 20. körül érkeztek a rendszer üzemeltetőihez, így valószínű, hogy akkoriban módosíthatták a korábbi adatlapot. Az, hogy korábban milyen néven gyűjtött ismerősöket ez a profil és hány ismerőse volt, amikor megváltoztatták a nevét, már nem rekonstruálható. A törlés előtt a Magyar Gárda ismerőseinek bárki számára nyilvános listáján szerepelt számos állatmenhely, kistelepülések, az Almássy téri Szabadidőközpont, a Tündérhegyi pszichiátria, a nyíregyházi női röplabdacsapat, polgárőr egyesületek, az Apostol együttes, de Gémesi György gödöllői polgármester, Gyárfás Tamás televíziós producer is.

Az iwiw üzemeltetői korábban is töröltek már több ezer kifogásolható regisztrációt, ezek nagyobb része kereskedelmi jellegű tevékenységre jött létre, de politikai jellegű csoportokat is töröltek már korábban. Ugyan a rendszerben szerepelnek politikai csoportosulások (találomra keresgélve találtuk az MSZP várpalotai vagy a Fidesz debreceni szervezetének adatlapját), ezek közül eddig kevésre érkezett panasz. A rendszer üzemeltetői akkor vizsgálnak meg egy regisztrációt és a törlés lehetőségét, ha egy profilra jelentős mennyiségű panasz érkezik, automatikusan nem törlik ezeket.

(Az iwiw az [origo]-t kiadó T-Online Zrt. tulajdona - a szerk.)