A Magyar Gárda ellen Kóka a Fidesszel is barátkozna

Vágólapra másolva!
Alkut ajánlott Kóka János SZDSZ-elnök Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének. Eszerint ha a Fidesz elhatárolódik a Magyar Gárdától, és az azt kezdeményező Jobbikkal felmondja az együttműködést a fideszes önkormányzatokban, számíthat az ottani SZDSZ támogatására. Kóka nyílt levelében azzal vádolja a legnagyobb ellenzéki pártot, hogy nem utasítja el eléggé a Magyar Gárdát.
Vágólapra másolva!

Kóka János, az SZDSZ elnöke nyílt levélben alkut ajánlott Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, és a Magyar Gárdától való elhatárolódást kérte tőle. Kóka szerint ugyanis "a Fidesz a mai napig nem foglalt állást egyértelműen egy olyan ügyben, amely hazánkban és külföldön sokakat megbotránkoztatott és jogos félelemmel töltött el" - olvasható a nyílt levelében. Orbán Viktor hallgatása a Magyar Gárdával kapcsolatban Kóka szerint nyugtalanítja "a mérsékelt politikára vágyó polgárok millióit".

Kóka szerint az elhatárolódás sem elég, ha közben a Fidesz "bizonyos helyeken együttműködik ennek a félkatonai szervezetnek a politikai szárnyával". A pártelnök ezzel indokolta, hogy alkut ajánl Orbán Viktornak.

Ennek lényege, hogy ha a Fidesz felmondja az együttműködést a - Magyar Gárda megalakítását kezdeményező - Jobbikkal azokban a Fideszes önkormányzatokban, ahol ilyen létezik, az SZDSZ-es képviselők a Fideszes önkormányzat mellé állnak. Ez esetben "arra kérem az ottani SZDSZ-es frakciókat, hogy a konstruktív ellenzékiség új formáját megvalósítva segítsék a (...) fideszes vezetést" - olvasható Kóka nyílt levelében.

"Ez nem koalíciót jelent, hanem olyan egyedi és eseti megállapodásokat, amelyben felelős pártok képesek az együttműködés olyan formáinak működtetésére, amelyek garantálják, hogy a szélsőséges pártok politikai karanténba kerüljenek" - teszi hozzá a pártelnök.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja nemzetközi sajtóértekezlet összehívását kezdeményezi a Magyar Gárdával kapcsolatban. Ezen az öt parlamenti párt fejtené ki véleményét a szombaton alakult egyesületről. Dávid szerint akár egy közös nyilatkozatot is elfogadhatnak.