Egymásnak ugrottak a Magyar Gárdát elítélő pártvezetők

Vágólapra másolva!
Nem jutottak közös nevezőre a parlamenti pártok a  Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten: Gyurcsány Ferenc a Fidesz és a Jobbik kapcsolatait bírálta, és a polgári törvénykönyv módosításának szándékát jelentette be. A Fidesz frakcióvezetője kikérte magának, hogy lefasisztázzák, és Gyurcsány tehetetlenségét kárhoztatta. Az SZDSZ és a KDNP szerint nincs fasisztaveszély.
Vágólapra másolva!

A polgári törvénykönyv módosítását kezdeményezi a kormány a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévők védelmében - mondta Gyurcsány Ferenc miniszerelnök, az MSZP elnöke pénteken a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten.

A kezdeményezés célja, hogy a kisebbséghez tartozó emberek (vagy szervezeteik) a közösségüket ért sértő, bántó vagy lealacsonyító megnyilvánulásokkal bírósághoz fordulhassanak - mondta Gyurcsány Ferenc. Jelenleg a kirekesztő megnyilvánulások miatt csak büntetőeljárást lehet kezdeményezni, polgári pert pedig csak az indíthat, akit konkrétan, személyében sértett meg valamilyen kijelentés.

Gyurcsány Ferenc szerint a Magyar Gárda a komplett nemzeti szocializmust, a nácizmust képviseli. Több példát is mondott arra, hogyan kapcsolódik a Fidesz a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amely a Magyar Gárda alapítója. "Le kell győzni a fasizmust, és ez nem ijesztgetés a fasizmussal" - szögezte le a kormányfő, aki szerint a szélsőjobboldalt nem integrálni kell, hanem távol tartani és elhatárolódni tőle.

Rossz Magyarországnak

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint kétségtelen, hogy a Magyar Gárda rossz Magyarországnak, ugyanakkor hisztériakeltéssel vádolta Gyurcsány Ferencet. A frakcióvezető azt mondta, Gyurcsány nem tudja az ország problémáit megoldani, mert nem ért a kormányzáshoz, csak a hisztériakeltéshez.

A frakcióvezető szerint a Fidesz 1988-as megalakulása óta a jogállamiság és az alkotmányosság talaján áll, és azért jött létre, hogy demokrácia legyen Magyarországon. "Hogy jön ahhoz Gyurcsány Ferenc, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot azzal gyanúsítsa meg, hogy diktatúrát és nemzetiszocializmust akar kiépíteni és lefasisztázza a jobboldaliakat?!" - kérdezte.

Gyurcsány és Navracsics nem először szólalkozott össze az antiszemitizmus vádja miatt: idén márciusban rendkívül szenvedélyes hangú vitába keveredtek egymással, a kormányfő a The Timesnak adott interjúja miatt, amelyben antiszemitizmusról is szó volt. Navracsics akkor azt mondta, a Fidesz nem vállalt soha közösséget diktatórikus rendszerekkel, Gyurcsány viszont azzal vádolta az ellenzéket, hogy összemossa a jobbközépet a szélsőjobbal.

Nincs fasisztaveszély

Magyarországon nincs fasizmus és fasisztaveszély - értett egyet egymással Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője és Harrach Péter, a KDNP alelnöke. Eörsi azt hangsúlyozta, hogy az Országgyűlésben - a térség többi parlamentjével ellentétben - nincs olyan párt, amely radikálisnak lenne minősíthető.

Fotó: MTI

Harrach szerint a KDNP értékrendje hiteles, cselekedetei kiszámíthatók, így nincs szükség arra, hogy elhatárolódjon a Magyar Gárdától. Véleménye szerint egy határozott kormányzat minden társadalmi mozgást kezelni tud. Erre lenne szükség, nem hisztériakeltésre - mondta.

Egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország polgárainak békés többsége nemet mond a gárdákra és a rossz emlékű szimbolikát másoló csoportokra - hangoztatta Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Dávid szerint ahhoz, hogy Magyarország megnyugtatóan mondhasson nemet a magyar polgárokban és a külföldi közvéleményben megfogalmazódó aggodalmakra, a parlamenti pártok közös fellépésére van szükség.